Nieuwe Bakkerij Heerschap geopend

Nederweert – (Foto’s/video) Bakkerij Heerschap opent haar nieuwe bakkerij in Nederweert! De eerste broodjes, brood en vlaai zijn inmiddels al gebakken in het prachtige nieuwe pand, waar kwaliteit, duurzaamheid, ergonomie en hygiëne hoog in het vaandel staan. Ook Heerschap Groep, waaronder Bakkerij Heerschap en de zes Jumbo Heerschap winkels in Weert, Nederweert en Heythuysen vallen, wordt gehuisvest in het nieuwe pand. Op 19 november aanstaande wordt de modernste ambachtelijke bakkerij van Nederland officieel geopend.

Ontwikkeling Bakkerij Heerschap

John en Toos Heerschap zijn de oprichters van Bakkerij Heerschap. In 1966 zijn ze de bakkerij begonnen, naast hun woonhuis in Roggel. Daarna openden ze in 1967 een campingwinkel op de Leistert. Om niet afhankelijk te zijn van de seizoenen, openden ze in 1972 hun eerste supermarkt in Nederweert. In de jaren daarna volgden meer supermarkten en bakkerswinkels. De huidige Jumbo Heerschap winkels en bakkerswinkel staan nu onder leiding van zoon Stan Heerschap.

De laatste jaren is de bakkerij enorm gegroeid, waardoor ook de noodzaak tot een uitbreiding van de ruimte groeide. Maar ook de steeds strengere hygiëneregels én de veroudering van de machines zorgden voor de behoefte aan vernieuwing. De wens was om een nieuwe bakkerij direct naast de oude bakkerij te bouwen. Helaas gooide het bestemmingsplan roet in het eten. Uiteindelijk is er gezocht naar een plek met veel mogelijkheden en is die ideale plek gevonden op Bedrijvenpark de Pannenweg in Nederweert.

Samen met diverse partners is het bouwproces eind 2018 gestart. Er zijn veel bedrijven geweest die hun steentje hebben bijgedragen aan het nieuwe pand van Heerschap. “Wij hebben bewust gekozen om zoveel mogelijk samen te werken met bedrijven uit de regio. We hechten enorm veel waarde aan het steunen van de lokale economie.” aldus Stan Heerschap.

Duurzaam pand

Van te voren stond al vast dat zowel het pand als de inrichting moest voldoen aan de hoogste eisen én de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, energiezuinigheid en ergonomie. Er is geïnvesteerd in hoge kwaliteit, goede kwalitatieve materialen en techniek.

Een voorbeeld hiervan zijn de hoogwaardige materialen op het gebied van isolatie. Wanden en plafonds zijn niet alleen sterk en goed isolerend, ze moeten ook nog eens makkelijk te reinigen zijn om te kunnen voldoen aan de strengste hygiënevoorschriften. Stan Heerschap: “Voor ons is het vanzelfsprekend om altijd en overal de voedselveiligheid voorop te stellen bij onze processen. Maar dat betekent nogal wat tijdens het bouwproces. Zo mogen bij ons alle leidingen in de productieruimten uitsluitend verticaal gemonteerd worden. Op horizontale leidingen kan makkelijker stof blijven liggen, dat kan gaan waaien en in een product terecht komen. Dat willen we natuurlijk niet!”

Het pand is ook enorm energiezuinig. Gas wordt alleen nog maar gebruikt voor de branders van de oven. De restwarmte van de koel- en vriesmotoren verwarmt het warme water en geeft warmte af aan de vloerverwarming. Daarnaast zijn er ook andere maatregelen zoals de lichten die alleen automatisch aangaan als er iemand aan het werk is en daarna weer automatisch uitgaan zodat het licht nooit onnodig hoeft te branden. Ook al zijn het uitsluitend energiezuinige LED-lampen die zijn gebruikt.

Uiteindelijk staat er nu een architectonisch mooi vormgegeven pand waarbij strakke vormen en moderne materialen gecombineerd zijn met een aantal traditionele en natuurlijke elementen om de link te leggen naar de ambitie van Heerschap Groep om de modernste ambachtelijke bakkerij van Nederland te realiseren.

Ambachtelijk bakken met de modernste technieken

De ambitie en het doel van Heerschap Groep is om Elke Dag de Beste te zijn. Met dat doel voor ogen is de nieuwe bakkerij ontworpen. Maar daarnaast wil Heerschap ook de meest ambachtelijke bakker blijven. In de nieuwe bakkerij wordt ambachtelijk bakken gecombineerd met de modernste technieken. “Omdat ons nieuwe pand zo groot en modern is, wordt het al snel vergeleken met een fabriek. Maar wij zijn absoluut geen fabriek! Integendeel juist. Wij zijn één van de meest ambachtelijke bakkerijen van Nederland. Hierin worden onze bakkers nu ergonomisch ondersteund door de techniek. Dus het beste van twee werelden! Puur natuur, authentiek, ambachtelijk in combinatie met de modernste technieken zorgen ervoor dat wij de lekkerste producten kunnen maken.” aldus Stan Heerschap.

Ambachtelijk bakken in de bakkerij betekent zo traditioneel mogelijke recepten maken. De bakkers van Heerschap werken met een traditioneel kookstuk. In het kookstuk worden granen lange tijd in water gekookt. Hierdoor nemen de granen extra veel vocht op, wat toegevoegd wordt aan het brood, waardoor het brood veel malser wordt. Door het koken ontwikkelt zich ook een aroma waardoor je de smaak van het brood op deze natuurlijke wijze kunt verbeteren. Ook wordt er zelf desem gemaakt waardoor het brood helemaal E-nummervrij wordt. Bernd Janissen, bedrijfsleider van Bakkerij Heerschap: “Door dit simpele, eeuwenoude proces kunnen we malsheid en smaak op een natuurlijke manier toevoegen aan het brood. Hier komt geen E-nummer of poedertje bij kijken. Dit zijn alleen wel behoorlijke processen, wat ons extra tijd kost. Wij geloven zozeer in deze traditionele manier van bakken, dat we van de klant vragen om de bestelling een dag eerder door te geven. Dat geeft ons de tijd om de lekkerste broden en vlaaien te bakken.”

Daarnaast wordt in de nieuwe bakkerij ook de pudding, jams en vulling van het banket helemaal zelf gekookt. Ook de chocolade van Heerschap wordt hier zelf verwerkt. Door het gebruik van de modernste technieken, gaat de efficiency omhoog. Het voordeel hiervan geeft Bakkerij Heerschap terug aan de klant via de lagere prijzen.

Bakkerij

In de bakkerij moet alles voldoen aan de strenge hygiënemaatregelen van de norm FSSC22000. Een voorbeeld hiervan is de hygiënesluis. Iedereen die de bakkerij ingaat, moet door deze sluis waar je handen gewassen en gedesinfecteerd worden en waar je over een borstelbaan heen loopt om de schoenen te reinigen. Daarnaast zijn er meerdere regels met betrekking tot kleding en voorwerpen in de bakkerij. Er wordt ook gepoetst met schuim in plaats van water. Schuim maakt enorm goed schoon en werkt snel.

Daarnaast is een onderdeel van de hygiënenorm dat alle processen gecontroleerd en geborgd worden. Deze controle én de constante klimaatomgeving van de bakkerij zorgen ervoor dat de kwaliteit van het brood, banket en vlaai elke dag op een constant niveau zit. Dat moet ook, want de bakkerij levert haar producten elke dag vers aan alle Jumbo Heerschap winkels, als enige winkel in de regio ook op zondag!

De lay-out en de ondersteunende machines zijn zo gekozen dat het zo ergonomisch mogelijk werken is voor de bakkers. Hefkiepinstallaties, een U-transportband en pneumatisch transport van grondstoffen zorgen er onder meer voor dat het de bakkers zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt. “Bakkers zijn in Nederland tegenwoordig helaas schaars. Het beroep is enorm zwaar. In de nieuwe bakkerij is er geïnvesteerd in ondersteunende machines. Daarom is dit een bakkerij van de toekomst, waar bakkers willen werken. Dat is belangrijk, want bakker is het mooiste beroep van de hele wereld!” aldus Menno Buwalda, productieleider Bakkerij Heerschap.

Veranderingen voor klanten

Stan Heerschap: “De opening van de nieuwe bakkerij is aanleiding geweest om alles met een loep te bekijken en eventueel te verbeteren: het assortiment, de vorm van de producten, de samenstelling en de huisstijl. Alles met maar één doel: de beste en lekkerste producten maken, elke dag, 7 dagen per week.”

De Jumbo Heerschap winkels zijn elke dag geopend van 8 tot 20 uur en willen elke klant op elk moment kunnen voorzien van verse producten. Maar dan ligt verspilling en weggooien op de loer. Door een meer uitgebalanceerd assortiment hoopt Bakkerij Heerschap hier een beter antwoord op te hebben. Alles wat dan nog overblijft, wordt gegeven aan mensen die het niet zo makkelijk hebben.

Door de traditionele recepten die er nu gebruikt worden in de bakkerij, volgen er automatisch wisselingen in het assortiment. “Onze medewerkers helpen graag met het kiezen van lekker brood, die we met alle liefde voor u gebakken hebben. Misschien is dat in het begin even wennen, maar wij zijn overtuigd dat u deze broden minstens net zo lekker gaat vinden” aldus Bernd Janissen.

Bakkerij Heerschap zit, naast de bakkerijwinkel in Roggel, ook in de 6 filialen van Jumbo Heerschap. Ook in de winkels gaan de klanten veranderingen zien, want de opening van de nieuwe bakkerij is aanleiding tot het vernieuwen van de huisstijl.. De borden, posters en verpakkingen zijn nu herkenbaar aan hun witte randen met kruisjes en hartjes. De slogan ‘Met alle liefde’ ga je overal terugzien want in de nieuwe bakkerij wordt vooral ‘Met alle liefde’ gebakken.

Veel klanten zijn ook erg nieuwsgierig naar de nieuwe bakkerij van Heerschap. Er worden veel vragen gesteld of rondleidingen gegeven worden. Helaas is dat niet zomaar mogelijk, vanwege de strenge hygiëneregels. Maar, Bakkerij Heerschap wil natuurlijk wel laten zien hoe het er in het echt uitziet. Dus voor alle geïnteresseerden wordt er in het voor jaar van 2020 een open dag in de nieuwe bakkerij georganiseerd.

Stan Heerschap wil één ding heel graag benadrukken: “Wij zijn heel blij met deze veranderingen: deze veranderingen zijn verrassend, vernieuwend en vooral erg lekker! Ondanks alle veranderingen blijft een belangrijke kernwaarde overeind: Bakkerij Heerschap is en blijft Bakkerij Heerschap. Daar kun je op vertrouwen.”

Video van opening + rondleiding via Youtube

https://youtu.be/LH-0S_CasJg