NEE tegen geweld tegen vrouwen

Weert zegt NEE tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich dit jaar aan bij de internationale campagne Orange the World. Daarom kleurt op 25 november de Sint Martinuskerk oranje en kun je zelf meedoen met de campagne. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op deze dag en zal eindigen op 10 december. Dit zijn de ’16 Days of Action’ tegen geweld tegen vrouwen. De campagne wordt wereldwijd gecoördineerd door UN Women, de VN organisatie voor vrouwenrechten. Gemeente Weert doet dit jaar voor de eerste keer mee.

Statement

In de gemeente Weert is ervoor gekozen om mee te doen om een statement te maken tegen geweld tegen vrouwen. Wethouder Geert Gabriels: “We willen vanuit Gemeente Weert laten zien dat geweld tegen vrouwen en meisjes moet stoppen en besteden hier graag aandacht aan. Samen kunnen we hier een eind aan maken.” Je kunt zelf ook meedoen met de campagne: in het Bibliocenter wordt vanaf 14:00 uur de oranje loper uitgerold en je kunt een oranje handafdruk zetten om te laten zien dat je de campagne steunt. Daarnaast worden er foto’s gemaakt met een fotoframe. De middag is een samenwerking van Stichting Meer Kleur en Kwaliteit (SMKK), werkgroep Mudawannah, Fam! Netwerk en Gemeente Weert.

Oranje uitlichten

Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander landmark door overheden op 25 november is een vast onderdeel van Orange the World. Internationaal kleurden eerder bijvoorbeeld Time Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen. In Weert kleurt de Martinuskerk oranje.

Nederland zal naar verwachting dit jaar de meeste oranje gebouwen en objecten ter wereld tellen, verspreid over het hele land! In alle provincies doen meerdere gemeenten mee en minstens de helft van de provincies gaat aandacht besteden aan Orange the World.