Geldautomaten ABN AMRO dicht

Geldautomaat ABN AMRO - Moesel - Weert

ABN AMRO heeft per direct ongeveer 470 geldautomaten tijdelijk gesloten. De noodmaatregel is nodig vanwege een toename aan gewelddadige plofkraken. Het geld is uit de machines gehaald. In het Weerterland (Weert en Nederweert) zijn alle geldautomaten buiten gebruik gesteld.

De afgelopen periode heeft er een nieuwe golf aan gewelddadige plofkraken plaatsgevonden. Deze ontploffingen hebben vooral een bepaald type geldautomaat van ABN AMRO getroffen en veroorzaken angst en onrust bij omwonenden en ondernemers. Voor ABN AMRO staat de veiligheid van omwonenden en ondernemers voorop. Daarom hebben ze besloten om per direct de geldautomaten van dit type tijdelijk te sluiten.

Ook de ABN AMRO geldautomaat op Moesel was in oktober 2018 doelwit van een plofkraak.

Escalerend geweld

Vorige week heeft ABN AMRO al enkele tientallen van een bepaald type automaat tijdelijk gesloten. In de afgelopen dagen heeft ABN AMRO alle geldautomaten van dit type leeg gehaald. Het gaat in totaal om zo’n 470 automaten verdeeld over heel Nederland; ongeveer 380 van ABN AMRO en 90 ex-ABN AMRO automaten die de afgelopen tijd zijn omgebouwd tot een Geldmaat.

De automaten van dit type waren structureel doelwit bij plofkraken door criminele bendes. Het escalerende geweld bij criminaliteit baart grote zorgen. In de hele samenleving zijn daarvan de gevolgen zichtbaar. Bewoners en ondernemers moeten zich veilig kunnen voelen. Daarom heeft de bank deze tijdelijke noodmaatregel moeten nemen.

Op nog zo’n 400 locaties van ABN AMRO staan andere typen geldautomaten, die blijven in gebruik. In Weert (Centrum en Moesel) en Nederweert (Lindanusstraat) zijn alle geldautomaten buiten gebruik gesteld. Er hangt nu een houten schot voor met daarop een mededeling.

Bereikbaarheid en beschikbaarheid

Over de bereikbaarheid en beschikbaarheid van contant geld in onze samenleving zijn goede afspraken gemaakt tussen banken, Geldmaat, De Nederlandsche Bank en maatschappelijke organisaties in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer. Deze tijdelijke noodmaatregel doet daar niets aan af, zo stelt de bank. De afspraken op het gebied van bereikbaarheid komen door deze tijdelijke noodmaatregel niet in het gedrang. De ABN AMRO begrijpt dat deze maatregel wel tot ongemak kan leiden bij iedereen die geld wil opnemen bij de gesloten geldautomaten, maar de veiligheid van omwonenden en ondernemers gaat voor.

Geldautomaat ABN AMRO – Emmasingel Weert
Geldautomaat ABN AMRO – Lindanusstraat Nederweert