OBS de Graswinkel excellente school

(Foto’s) De jury Excellente Scholen heeft OBS de Graswinkel in Weert uitgeroepen tot Excellente school en erkent hiermee dat deze school zich op bijzondere wijze onderscheidt van andere basisscholen. Dit is de eerste school in de regio Weert die het predicaat Excellent krijgt. Uit het juryrapport blijkt dat OBS de Graswinkel excellent scoort op: Actief samen leven, beleven en ontwikkelen om optimaal te leren, passend bij jou.

Op OBS de Graswinkel zitten kinderen in basisgroepen met meerdere leeftijden bij elkaar. Hierdoor krijgt het leren met en van elkaar optimaal aandacht. Het lokaal is ingericht als huiskamer. Leren vindt immers overal en op allerlei manieren plaats. Kinderen hebben flexibele werkplekken en kiezen de plek die past bij het werk dat ze op dat moment gaan doen.

Iedereen kan invloed uitoefenen

Het is uniek hoe kinderen en leerkrachten het leren zelf organiseren en weten wat hun volgende stap is. Kinderen hebben veel succeservaringen doordat er wordt aangesloten bij hun eigen mogelijkheden. Kinderen, leerkrachten, ouders, iedereen kan invloed uitoefenen op het proces. Er zijn steeds meer uitgangspunten van gepersonaliseerd leren zichtbaar. Het leerstofjaarklassensysteem is losgelaten. Kinderen leren en ontwikkelen op hun eigen niveau. Er is een grote samenhang tussen de vakken binnen het projectmatig onderwijs. Het Jeeloconcept is hierin leidend. Het is prachtig om te zien hoe de echte wereld naar binnen gehaald wordt en hoe kinderen de echte wereld instappen. Dit maakt het leren betekenisvol.

De leerkrachten volgen, coachen en begeleiden kinderen. Zij genieten dagelijks van gemotiveerde kinderen. Ze volgen de ontwikkeling van kinderen nauwkeurig en sturen bij waar nodig. Op deze manier wordt het maximale uit elk kind gehaald. Op OBS de Graswinkel is veel structuur en iedereen weet precies wat wel en niet kan.

Fijne sfeer

Ouders geven regelmatig aan hoe waardevol ze de school vinden voor hun zoon of dochter. Dit doen ze door mooie woorden en betekenissen te geven zoals: ‘kindgericht onderwijs en daarmee het kind centraal stellen’, ‘kind in zijn kracht zetten’, ‘aandacht voor ieders talent’, ‘fouten mag je maken’, ‘het belang van samenwerken’. Op school is er een fijne werksfeer en de kinderen komen veelal met blije gezichten binnen. Het vertrouwen in kinderen en elkaar is groot. De school is nog steeds in ontwikkeling en heeft nog veel uitdagingen te gaan.

“Dat we nu een Excellente school zijn, is voor ons de kers op de taart”, aldus directeur Vivian Berden. “Veranderen is spannend, er is veel lef en energie voor nodig. Het is fijn om te weten dat we naast inspiratie, innovatie en motivatie goede kwaliteit leveren. We hopen onze ervaringen en expertise op ‘excellente wijze’ met iedereen te kunnen delen!”

Meer informatie over OBS de Graswinkel kun je vinden op www.obsgraswinkel.nl.
[nggallery id=’8900′]