Meijel – (Foto’s) Mocht je een frisse neus willen gaan halen in Peel en Maas, dan is wellicht de gloednieuwe uitkijktoren Belfort Vossenberg in Meijel een uittip.

De afgelopen weken is er door Ketelaars Laswerk in de kou en regen hard gewerkt om de staalconstructie gereed te krijgen. Bouwbedrijf Stammen was druk aan de slag met het houtwerk geassisteerd door een ploeg enthousiaste vrijwilligers. Het harde werken heeft geresulteerd dat de uitkijktoren vanaf deze maand beklommen kan worden.

De volgende stap is het verder ontwikkelen van de info panelen en het vervaardigen hiervan in samenwerking met o.a. Staatsbosbeheer, Waterschap AA en Maas, Museum Klok en Peel, IVN afdeling Meijel en Medelo.

Over de toren

De toren heeft een eenvoudige, robuuste vorm, geïnspireerd op de kazematten. Hij oogt tamelijk massief, maar biedt een lichte en prettige route naar boven. De korte zijden worden bekleed met hout. Op de bordessen ontstaan hierdoor nissen waar verhalen bij de thema’s kunnen worden verbeeld.

De voet van de toren is bedacht in beton. Door een extra opstorting bovenop de funderingsplaat komt de entree van de toren een stuk boven het maaiveld te liggen. Weer een duidelijke referentie naar de kazematten en een goede overgang tussen het landschap en de toren. Bovendien kan de wandelroute over de sokkel lopen. Van veraf is de toren goed herkenbaar en een duidelijke markering van de Vossenberg.

Vesting en Belfort Vossenberg Meijel

Dorpsoverleg Meijel kwam in 2017 met het initiatief om de Vossenberg in Meijel nieuw leven in te blazen. Het plan omvat het in originele staat terugbrengen van de aanwezige kazematten, delen van de zeven loopgraven en verbindingen terugbrengen en de 25 meter hoge Belfort (uitkijktoren). De officiële opening volgt in mei.

Adres: Vossenberg, Meijel | Zijstraat van Nederweerterdijk.

Meer informatie: https://belfortvossenberg.nl/ en https://www.facebook.com/belfortvossenberg/.