Groentehapjes in 10 stapjes-pakketje

Foto: Team JOGG

Groente… Zet je tanden erin! Dat is de boodschap waarmee JOGG Maasgouw, JOGG Roermond en JOGG Weert het eten van meer groenten gaat promoten. Dat is hard nodig. Want we eten met z’n allen steeds minder groenten en fruit. JOGG start met de allerjongsten. Daarom krijgen ouders van baby’s in Maasgouw, Roermond en Weert op het consultatiebureau het Groentehapjes in 10 stapjes-pakketje.

JOGG staat voor Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst. Met programma’s als DrinkWater en Gratis Bewegen is JOGG in de gemeenten Maasgouw, Roermond en Weert begonnen met het stimuleren van een gezonde leefstijl voor kinderen. In 2020 voegen deze drie JOGG-gemeenten daar een thema aan toe: Groente… Zet je tanden erin!

De eerste 1.000 dagen zijn bepalend

De eerste 1.000 dagen zijn bepalend voor de ontwikkeling van een kind. Juist dan leg je de basis voor een gezonde leefstijl. Daarom richt JOGG zich met ‘Groente… Zet je tanden erin’ in eerste instantie op de groep 0 tot 4-jarigen. Ook al omdat de Gezondheidsmonitor laat zien dat het aantal zeer jonge kinderen met overgewicht stijgt.

Wennen aan groenten

Meer groenten en fruit eten, past in een gezonde leefstijl. Toch eten we steeds minder groenten en fruit. In samenwerking met de Jeugdgezondheidszorg van GGD Limburg-Noord start JOGG daarom in de gemeenten Maasgouw, Roermond en Weert met het programma ‘Groentehapjes in 10 stapjes’. Een programma waarmee je je baby leert wennen aan de smaak van groenten.

De meeste baby’s beginnen vanaf vier maanden met het proeven van vast voedsel, waaronder groenten. Een baby moet echter wennen aan de smaak en structuur van de groenten; hij moet minstens tien keer proeven voordat hij aan een nieuwe smaak gewend is.

Handige hulpmiddelen

Om ouders te stimuleren hun baby groente te leren eten, heeft JOGG een speciale ijsblokjeshouder ontwikkeld waarin ouders zelfgemaakte groentehapjes kunnen invriezen. De baby kan dan elke dag een blokje proeven. Op de stappenkaart kunnen ouders bijhouden hoeveel groentehapjes hun baby al heeft gegeten.

Als hun baby drie maanden is, krijgen ouders in Maasgouw, Roermond en Weert op het consultatiebureau het Groentehapjes in 10 stapjes-pakketje. Bij het zes-maanden-bezoek wordt vervolgens besproken hoe het gaat. JOGG wil het programma later uitbreiden met acties voor kinderen in de peuterspeelzaalleeftijd.