Een laatste zacht rustplekje voor overleden baby’tjes

Algemeen Human interest Uitgelicht Weert 1 reactie 4 min. leestijd

Carole Beljon is al jarenlang actief in de kinderopvang. Bijna twintig jaar runde ze aan de Emmasingel in Weert kinderdagverblijf Vlinder Villa. In haar vrije tijd houdt ze zich bezig met vilten. Van wol maakt ze onder andere boekenleggers, tassen en geluiddempende wandpanelen, maar ook cocons waarin overleden baby’tjes begraven of gecremeerd kunnen worden.

Geschikte eindopdracht

Het werken met jonge kinderen zorgde voor vele leuke vrolijke momenten op de kinderopvang. Zo af en toe kreeg Carole ook te maken met minder leuke gebeurtenissen’: “Door mijn werk kwam ik ook moeders tegen waarbij een zwangerschap vroegtijdig misging”, zo vertelt ze. “In mijn vrije tijd houd ik me bezig met vilten. Toen ik een viltopleiding volgde was ik op zoek naar een geschikte eindopdracht. Ik wilde toen een lijkwade voor mezelf gaan maken maar dat was een veel te groot project. Toen ben ik onderzoek gaan doen en zo ben ik bij cocons voor overleden baby’tjes gekomen”.

Stevig en zacht

Sinds januari van dit jaar is Carole minder actief bij het kinderdagverblijf. Hierdoor heeft ze meer tijd om zich bezig te houden met vilten; onder andere met het maken van de cocons.

Sinds 2019 maakt ze deze. In de cocons kunnen overleden baby’tjes begraven of gecremeerd worden. Dit als alternatief voor een kistje, doosje of mandje. Carole: “Met wol heb je een stevig, maar toch zacht object waar het kindje in kan”.

Alternatief voor een urn

Carole haalt veel voldoening uit het vilten. “Ik ben altijd druk in mijn hoofd. Dit is voor mij heel verzachtend en rustgevend. Je kunt er zoveel mee dat je nooit uitgedacht bent. Mijn creatieve brein is er heel blij mee”. Zo kwam ze ook op een alternatief voor een urn: “Om een urn in de kamer te zetten, dat is een confronterend iets. Misschien niet voor jezelf maar misschien wel voor anderen. In een decoratief paneel voor aan de muur zou je een buisje kunnen verwerken met daarin de as van een dierbare”.

Informatie

Om ouders van overleden kindjes ook kennis te laten maken met de cocons heeft Carole een website: www.persemper.net. Daar is een aantal cocons te zien en legt Carole uit wat er allemaal mogelijk is met haar vilten creaties. “Als ik het hier thuis houd kan ik er niemand mee dienen”. Ook via professionele uitvaartorganisaties zoals Het Huys van Troost (Uitvaartverzorging van Gansewinkel) en Van Deursen Uitvaartverzorging is inmiddels meer informatie over haar cocons te krijgen.

“De vreugde van kinderen maak ik iedere dag mee. Dat is iets prachtigs, daar krijg je heel veel energie van. Maar ook het overlijden hoort bij het leven. En als je daar ook iets moois voor kunt betekenen dan vind ik dat ook heel waardevol”, zo besluit Carole.

In deze video zien we een aantal cocons en laat Carole in het kort zien hoe vilten in zijn werk gaat. Ook vertelt ze meer over het sluitkoord waarmee de cocons dichtgemaakt kunnen worden: https://youtu.be/o7yCXuLqqps.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
1 reactie