St. Martinustoren in het blauw

(Foto’s) Sinds vrijdag kleurt de St. Martinustoren blauw. De kleur blauw verwijst naar de Rogstaekers. Blauw en wit zijn de hoofdkleuren van de stadsvastelaovendjvereniging. De blauwe kerktoren springt in het oog in de wijde omgeving van Weert en is ook te zien vanaf bijvoorbeeld de snelweg A2.

Stadsbeiaardier Frank Steijns merkte een saillant detail op: “Vandaag precies 60 jaar geleden werd de heropgebouwde toren in gebruik genomen ??”. Zondag 21 februari 1960 was een hoogtijdag in de geschiedenis van Weert. Men vierde toen de ingebruikneming van de nieuwe toren en van het carillon middels een pontificale hoogmis, opgedragen door de bisschop van Roermond, Mgr. P. Moors.

De toren werd heropgebouwd nadat tijdens een najaarsstorm in 1940 de hoge spits naar beneden was gestort. Bij de val nam de torenspit vier hoekpinakels mee, en vernielde daarmee een aantal gewelven van de kerk en vaagde het aan de Oude Markt gelegen hotel de Vesper compleet weg. De toren stond er vervolgens bijna twee decennia ‘onthoofd’ bij.

In 1951 schreef het kerkbestuur een prijsvraag uit voor een nieuw ontwerp voor de torenbekroning. Winnaar was Theo Verlaan uit Berkum. Uiteindelijk werd de St. Martinustoren in de vorm zoals we hem nu zien, op 21 februari 1960 officieel geopend.

Led-verlichting

In oktober 2019 ging de schop in de grond voor de nieuwe sfeerverlichting. In december volgde een kleurentest waarna de nieuwe sfeerverlichting bij de St. Martinustoren en het museum in gebruik werd genomen. Met de nieuwe verlichtingsinstallatie bestaat de mogelijkheid om oneindig veel kleuren toe te passen. Sinds vrijdag is de kleur van de kerktoren opvallend anders. Ook wordt op de Markt nu het logo van de Rogstaekers door middel van verlichting op straat afgebeeld.

Geschiedenis van de kerktoren via Youtube

https://youtu.be/WFLhTaOiCf8

[nggallery id=’9039′]