Oprichter Paardenmarkt even in Weert

De graaf van Horne, Heer van Weert, was tijdens zijn leven niet vaak op zijn kasteel “De Nijenborgh” aan de Biest.

Hetzelfde geldt ook voor het zijn beeltenis. Het levensgroot ruiterstandbeeld van kunstenaar Jos Dirix uit Neer zag op 4 december 2018 (van Hornejaar) het levenslicht in de bronsgieterij van Josa Boerekamps in Nederweert. Hierna begon de Europese tournee.

Het slot van de tournee is de definitieve plaatsing medio 2021 op de voorhof van kasteel Nijenborgh. Dan pas was de planning dat het beeld voor het eerst in Weert in het nieuwe stadspark te zien zou zijn.

Voor de door de Aldenborgh eenmalig georganiseerde alternatieve Paersmêrrentj werd door het bestuur van stichting Ruiterstandbeeld Philips de Montmorency een uitzondering gemaakt.

Er werd besloten dat de Weerter graaf voor de speciale editie van de Paardenmarkt 2020 naar Weert komt. De oprichter kan uiteraard niet ontbreken bij dit cultuurhistorisch evenement. Weert is immers Paardenstad en Van Hornestad.

Mede door de ondersteuning van BIZ Vastgoed kan iedere Weertenaar het bijzondere kunstwerk aanschouwen. Vervolgens gaat de tournee verder in het Oost-Vlaamse Deinze, de geboorteplaats van de graaf Philips van Horne.

Het beeld zal feestelijk onthult worden tijdens het schouwspel op de Markt, aanstaande zaterdag om 12.00 uur. Zaterdagmiddag is iedereen in de gelegenheid om een selfie te maken met deze beroemde Weertenaar.