Weekmarkt Weert afgelast

Geert Gabriëls, loco-burgemeester van de gemeente Weert, heeft vanmiddag besloten dat de Weerter weekmarkt op zaterdag 21 en 28 maart en op 4 april niet doorgaat. Gabriëls nam dit besluit op basis van het dringend advies van het beleidsteam van de Veiligheidsregio Limburg-Noord om markten te sluiten. Het gezondheidsperspectief is leidend.

De weekmarkt van Weert is een grote regionale markt waar wekelijks gemiddeld meer dan 1.000 bezoekers komen en met mooi weer nog wel meer. Door de dag heen zijn meer dan 100 personen tegelijkertijd bij elkaar. Het advies om tenminste 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren is dan onmogelijk na te leven.

Verder zijn veel bezoekers van de weekmarkt oudere (kwetsbare) personen afkomstig uit Weert, de regiogemeenten en België. De gemeente heeft alternatieven overwogen, maar het grote aantal te verwachten bezoekers neemt hierdoor onvoldoende af.

De kooplieden waren zelf zeer bereid extra (hygiënische) maatregelen te treffen, maar de loco-burgemeester vindt het in de huidige situatie niet verantwoord om de markt te laten doorgaan.

Gabriëls wil geen onnodige risico’s nemen. Gabriëls: “Ik besef hoe ingrijpend deze beslissing is voor de marktkooplui en ook voor de bezoekers. Veiligheid en gezondheid zijn op dit moment echter het allerbelangrijkste. Ik zag geen andere mogelijkheid dan het afgelasten van de sfeervolle weekmarkt in Weert”.