GroenLinks wil dat AZC open blijft

Foto: jeugd in het AZC

De gemeente Weert heeft het voornemen om het azielzoekerscentrum (AZC) in Weert per 15 september aanstaande te sluiten. Dit besluit is conform de afspraak die het college van B&W maakte met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de inwoners van Weert.

De werkgroep GroenLinks regio Weert vernam dat ondanks de druk van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol en van het COA het college van B&W vasthoudt aan de voorgenomen sluiting van het AZC. Onlangs werd ook bekend dat de ontmanteling nog niet geheel volgens planning loopt. Op peildatum 24 april 2020 waren 946 mensen woonachtig op het AZC.

In een brief roept de werkgroep GroenLinks regio Weert het college van B&W en de gemeenteraad op om het standpunt van het college in heroverweging te nemen. Men geeft een aantal redenen aan waarom. Zo is men van mening dat de begrippen Actualiteit en Humaniteit onverminderd van kracht zijn. Het COA geeft aan dat door de verminderde uitstroom de nood aan opvanglocaties nog groter is geworden.

Volgens GroenLinks Weert rust er een grote druk op het COA en zou het kapitaalvernietiging zijn als het COA op dit moment op een andere plaats opvang voor 1000 bewoners uit de grond zou moeten stampen terwijl in het AZC Weert alle voorzieningen aanwezig zijn. De Gelegenheid om de mensen in het huidige azc te houden staat volgens GroenLinks dan ook buiten discussie.

De brief van GroenLinks wordt op 20 mei a.s. behandeld tijdens de Raadscommissie Middelen en Bestuur.

Lees de brief met de volledige onderbouwing (PDF)

https://iwdg.nl/3dvpZtt