Opnieuw 5 jaar cel voor ‘politiemol’

Algemeen Weert Reageer 3 min. leestijd

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een voormalig politieman uit Weert veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf.

Volgens het hof is Mark M. uit Weert schuldig aan het schenden van ambtsgeheimen, het plegen van computervredebreuk en witwassen. 2 van zijn medeverdachten zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van 6 maanden en 3 jaar. Een derde medeverdachte is vrijgesproken.

Toegang tot vertrouwelijke gegevens

Vanwege zijn functie had de man uit Weert toegang tot vertrouwelijke gegevens. Tussen augustus 2011 en september 2015 zocht hij regelmatig in de politiesystemen naar informatie over personen die waren betrokken bij lopende onderzoeken. Deze informatie deelde hij vervolgens met mensen buiten de politieorganisatie om hen te waarschuwen en te wijzen op de onderzoeken en opsporingsmiddelen.

Rol van de medeverdachten

Naast de voormalig politieman waren er in deze zaak 3 medeverdachten. Een 47-jarige man stelde zijn huis beschikbaar als safe house. Hij liet daarnaast zijn computer gebruiken om de informatie te lezen en te bewerken. Het hof legt hem 3 jaar gevangenisstraf op voor medeplegen van het schenden van zijn ambtsgeheim en witwassen. Een 35-jarige man wordt veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf voor medeplichtigheid aan het schenden van een ambtsgeheim en omkoping. Een 41-jarige man wordt door het hof vrijgesproken.

Vrijspraak van criminele organisatie

Het hof spreekt de voormalig politieman – anders dan de rechtbank Oost-Brabant – vrij van deelname aan een criminele organisatie. Hier is volgens het hof niet voldoende bewijs voor. De samenwerking tussen de mannen lijkt alleen betrekking te hebben op het delen van informatie. Naar het oordeel van het hof is dit onvoldoende om te kunnen spreken van een criminele organisatie.

Aanzien van de politie geschaad

Ondanks dat het hof de verdachten vrijspreekt van deelname aan een criminele organisatie, legt het hof dezelfde gevangenisstraf van 5 jaar als de rechtbank op. Het hof vindt de feiten die hij heeft gepleegd zeer ernstig. Met zijn gedrag heeft de man het aanzien van de politie zwaar geschaad en hebben zijn daden ertoe geleid dat informatie uit lopende politieonderzoeken is gelekt aan criminelen. Een gevangenisstraf van 5 jaar is daarom passend. Daarnaast mag de man 10 jaar lang geen publieke functie uitoefenen.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie