Verplaatste monumentale eik is dood

(Foto’s) De 75-jarige monumentale eik in de nieuwbouwwijk Laarveld heeft zijn verplaatsing niet overleefd. De boom is officieel dood verklaard. Het spreekwoord “je moet geen oude bomen verplaatsen (=je moet geen oude mensen uit hun vertrouwde omgeving halen)” blijkt hier ook van toepassing.

De boom hinderde de bebouwing van het kavel. Daarom moest hij 50 meter worden verplaatst. De verplaatsing van de eik in 2017 kostte volgens een woordvoeder van de gemeente Weert 20.000 euro. Er kwam ook heel wat materieel aan te pas. De waarde van de boom werd door Stichting Groen Weert destijds geschat op 66.000 euro.

Helaas kon de monumentale boom zijn verhuizing niet verdragen en is deze gestorven. Er is geen bladgroei meer en de dode takken vallen door de stevige wind op de grond. De boom wordt daarom deze maand, op kosten van de aannemer, gerooid. De aannemer heeft ter compensatie van de eik inmiddels zes bomen in de stam omtrekmaat 35/40 aangeplant in het fase 2 gebied van Laarveld.

Video verplaatsing in 2017

https://youtu.be/H8ZISbr__NM