Waarom de SooS vanavond paars kleurt

Vandaag staat De SooS aan de Markt in Weert ’s avonds in de paarse schijnwerpers. Aanleiding is Wereld IBD-dag. Over de hele wereld en ook in Nederland worden op deze dag iconische gebouwen paars verlicht om aandacht te vragen voor mensen met Inflammatory Bowel Disease (IBD). Dit is de verzamelnaam voor de chronische darmziekten colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.

John Cardinaal van De SooS steunt Wereld IBD-dag omdat hij zelf colitis ulcerosa heeft en weet hoe belangrijk het is dat er meer bekendheid en begrip komt voor deze ziekten. Ruim 90.000 mensen in Nederland kampen met IBD. Zij hebben hevige buikpijn en diarree, waardoor ze vaak en plotseling naar het toilet moeten. Ook kunnen ze heel erg moe zijn. Dit heeft veel impact op het dagelijks werk en leven en geeft stress.

IBD en werk

Het thema van Wereld IBD Dag 2020 is ‘Werken met IBD’. Niet iedereen met IBD kan werken. Toch doen veel mensen wel betaald werk en zijn ze over het algemeen tevreden over hun baan en de verhouding met hun leidinggevende en collega’s. Wel is er ruimte voor verbeteringen, blijkt uit het onderzoek ‘Werken met IBD’, van de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN). De resultaten van het onderzoek en een checklist voor werknemers en werkgevers zijn vanaf Wereld IBD Dag op 19 mei te downloaden van www.crohn-colitis.nl.

Tweerichtingsverkeer

John Cardinaal: “IBD is een onzichtbare ziekte. Om hiervoor begrip te krijgen is tweerichtingsverkeer nodig. Het is belangrijk dat je zelf aangeeft dat je last hebt van je darmen. Je omgeving, zoals collega’s, zullen het dan gewoon vinden als je vaker naar de wc gaat.”

Gemeente Weert steunt Wereld IBD-dag

Ook de gemeente Weert steunt Wereld IBD-dag en zet de waterpartijen bij de Kampershoek in de paarse spotlights. Raadslid Martijn Smolenaers: “Wij voeren al jaren een actief beleid voor zichtbaar openbare en opengestelde toiletten, zodat mensen met hoge nood binnen 5 minuten een toilet kunnen bereiken.”

Ervaringen delen via #ikenIBD

Vandaag wordt ook op social media in Nederland volop aandacht gevraagd voor IBD met de hashtags #ikenIBD en #wereldIBDdag. Mensen met IBD worden die dag opgeroepen hun ervaring en een foto van zichzelf te posten op social media. De CCUVN zal een aantal van deze quotes en foto’s van mensen met IBD liken en delen onder deze hashtags.