Staatssecretaris wil AZC open houden

Algemeen Uitgelicht Weert 13 reacties 2 min. leestijd

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Ankie Broekers-Knol, heeft de gemeente Weert recentelijk nogmaals gevraagd om het AZC in Weert open te houden. Aanleiding is de impact van de corona-crisis.

De staatssecretaris heeft eerste telefonisch contact gehad met wethouder Gabriëls. Daaruit is duidelijk gebleken dat het college van B&W, volgens de staatssecretaris zeer terecht, grote waarde hecht aan de toezeggingen die het college van B&W heeft gedaan aan de inwoners van Weert met betrekking tot de huisvesting van het AZC in de Van Home kazerne. Ze geeft aan dat te respecteren.

Corona

Inmiddels heeft echter de corona-crisis een grote impact op onze samenleving. Dat geldt ook voor de migratieketen. Het asielproces heeft enige weken volledig stilgelegen en wordt nu langzaam weer opgestart, zo vervolgt ze in haar brief. Belangrijke onderdelen van het asielproces liggen echter nog stil of zijn nog beperkt opgestart. Ook het uitplaatsen van statushouders naar gemeenten is grotendeels stil komen te liggen.

De “intelligente lockdown” als gevolg van de corona-crisis heeft met zich gebracht dat alternatieve AZC vestigingslocaties waarmee het COA bezig was ernstig vertraagd zijn, omdat bijvoorbeeld geen hoorzittingen gehouden konden worden, of zelfs niet meer mogelijk bleken. Ook grootschalige verhuisbewegingen van AZC bewoners naar alternatieve locaties dienen, in verband met RIVM maatregelen, zoveel mogelijk vermeden te worden.

De staatssecretaris vraagt om een tijdelijke verlenging van de bestuursovereenkomst in overweging te nemen. Ze begrijpt dat daar randvoorwaarden aan onderhevig zijn.

Antwoord college van B&W

In een antwoordbrief geeft het college aan begrip te hebben voor het verzoek. Maar het college zal echter niet terugkomen op het eerder genomen besluit. De gemeente Weert heeft 5 jaar geleden haar verantwoordelijkheid genomen. Daarbij is nadrukkelijk met het COA en de inwoners van Weert afgesproken dat de bestuursovereenkomst na 5 jaar eindigt. Het college wenst vast te houden aan haar afspraak.

Lees de brief van de staatssecretaris (PDF)

https://iwdg.nl/2AeP0et

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
13 reacties