Watertappunt bij Kanaalpark de Heerlijkheid Nederweert

Nederweert – Een wens van de buurtvereniging St. Rochus is in vervulling gegaan. Het kanaalpark De Heerlijkheid heeft een watertappunt gekregen.

Begin juli heeft de WML het watertappuntpunt geplaatst langs de St. Rochusstraat ter hoogte van het kanaalpark. De Provincie Limburg heeft dit mede mogelijk gemaakt. Iedereen kan hier nu een heerlijk flesje water tappen, dus ook als je even een tussenstop maakt tijdens je fiets- of wandeltocht.

Behoefte aan een watertappunt

Bij de aanleg van het kanaalpark gaf dhr. Jos Sieben namens de buurtvereniging St. Rochus aan, dat er behoefte was aan een vast watertappunt. Zodat gebruikers, maar ook passanten een lekker glaasje water kunnen tappen. Het liefst met de mogelijkheid om een waterslang hierop aan te kunnen sluiten, zodat dit watertappunt ook bij evenementen gebruikt kon worden (Bijv. voor waterspelen, wc’s en tap). Dit laatste is technisch helaas niet mogelijk, maar kan wel opgelost worden door bij evenementen een tijdelijke standpijp te plaatsen.

Gratis watertappen

Een flesje drinkwater tappen kan gelukkig wel!. De WML watertap biedt gratis drinkwater voor iedereen. Hij is gemakkelijk te bedienen: met één druk op de knop stroomt het water. De watertap kan worden gebruikt om ter plekke de dorst te lessen, of om flesjes te vullen. WML zorgt voor aanleg en beheer van de tappunten.

Financiering door de Provincie Limburg

Het plaatsen van een watertappunt kost bijna € 6.000. Daarnaast kost het watertappunt jaarlijks € 590,00 voor het beheer en onderhoud. ’s Winters wordt het tappunt verwijderd en opgeslagen bij de WML. In de periode 2016 – 2019 gaf de provincie 30 watertappunten weg aan gemeenten, incl. 10 jaar onderhoud. Voorwaarde hierbij was dat dit een breed gedragen (burger)initiatief moest zijn, waarbij het watertappunt op een locatie moest staan met een sociaal maatschappelijk karakter, dat breed toegankelijk is voor iedereen. De door buurtvereniging St. Rochus aangedragen locatie was één van de 30 locaties in Limburg die hier aan voldeed en die van de Provincie een watertappunt gekregen heeft. In verband met de coronacrisis kon het watertappunt pas nu geplaatst worden.

Watertappunt en Corona

Het drinkwater is van uitstekende kwaliteit en veilig om te drinken. Het coronavirus wordt niet aangetroffen in ons drinkwater. Dit wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Belangrijk is om bij het tappen de hygiëne richtlijnen aan te houden:

  • Bedien de drukknop met schone handen.
  • Voorkom zoveel mogelijk direct contact met de tap.
  • Raak het punt waar het drinkwater uitstroomt niet aan.

Tip: de drukknop kan bijvoorbeeld ook bediend worden door gebruik te maken van een schone zakdoek of handschoen.