Revalidatie Land van Horne helpt coronapatiënten

Plaats een reactie

“Het is bijna niet meer voor te stellen, maar hier hingen de kapstokken voor de persoonlijke beschermingsmiddelen van de medewerkers”, vertelt Annemie Weerts, manager Geriatrische Revalidatiezorg van de Stichting Land van Horne. “De hele derde etage van het Zorgplein in Weert was een coronacohort.”

Revalidatie

De revalidatie van Land van Horne is gelokaliseerd op het Zorgplein. Er kunnen tot vierenzestig kwetsbare ouderen revalideren of aan hun herstel werken “We werken multidisciplinair. Dat wil zeggen dat we met meerdere disciplines samenwerken. Zoals fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, zorgmedewerkers, maatschappelijk werk, psychologie en de specialist ouderengeneeskunde.”

Bij geriatrische revalidatiezorg gaat het om het revalideren van kwetsbare ouderen. Vaak zijn het ouderen met meerdere ziektebeelden. De focus ligt hierbij op terugkeer naar huis. Op zelfredzaamheid. Revalideren is hard werken! De mensen leren weer hun dagelijkse dingen te doen, zoals wassen, aankleden, medicijnen innemen etc.

Corona

Eind maart plopte het coronavirus ook op bij de Geriatrische Revalidatie van Land van Horne. Een dame op leeftijd werd ziek. Ze kreeg koorts en bleek besmet met het virus. Wat nu? Afwachten of actief aan de slag? Het werd het laatste. De hele derde etage werd leeggemaakt en ingericht als corona-afdeling. “Zo konden we de herstellende coronapatienten vanuit het ziekenhuis snel overnemen. Normaal behandelen we kwetsbare ouderen, maar nu was iedereen welkom.” 

Verhuizing

Om ervoor te zorgen dat de gewone revalidatie door kon blijven gaan, zijn de niet-corona revalidanten verhuisd naar de toen leegstaande kleinschalige woonzorg op het Zorgplein. “Een gigantische klus. De oefentoestellen, medicatie, alles is meeverhuisd. Door kleinschalig te werken, konden we het revalidatieklimaat snel weer vorm geven.”

Een bijkomend voordeel was dat de mensen nu een tuintje hadden, waardoor ze op afstand contact konden hebben met familie of vrienden.

Brand in Deurnese Peel

De hectische tijd was nog niet voorbij. Op 20 april brak er een grote brand uit in Mariapeel bij Deurne. In het gebied, dat geëvacueerd moest worden, lag ook een psychogeriatrische instelling. “Om 17.00 uur kreeg ik een telefoontje of we mensen konden plaatsen. Door de verhuizing van  onze eigen revalidanten, stonden er twee etages leeg. In allerijl hebben we alles geregeld en om 19.00 uur kwamen de eerste patiënten met de bus aan. We hebben ze bij de ingang opgevangen. De coronapatienten gingen naar de afgesloten corona-unit en de anderen naar de revalidatie-etage die vrij was.

Grote waardering medewerkers

“Terugkijkend op de hele periode was er geen tijd om beren op de weg te zien. We moesten handelen, iets doen. Het coronavirus en de brand waren een maatschappelijk probleem en wij hebben daar onze rol in genomen.” De reguliere zorg is vanaf 1 juli weer opgestart. De corona-afdeling is opgeheven, ontsmet en inmiddels zijn alle kamers weer bezet. “Het was een heftige tijd, fysiek en emotioneel. Het vroeg om snel schakelen, vertrouwen en veerkrachtig zijn. De inzet van de medewerkers was daarbij niet te onderschatten. Zij stonden aan het bed. Zij ondersteunden de mensen fysiek, maar ook geestelijk. Fantastisch hoe zij zich hebben ingezet. Iedereen deed alles. Je zag de waardering voor elkaar toenemen en de disciplines steeds meer met elkaar versmelten. Ik gun het elke leidinggevende zo een topteam te mogen leiden.”

Coronapatiënt

In totaal heeft de Revalidatie van Land van Horne vijfenveertig mensen met corona opgenomen. Daarvan zijn er inmiddels tweeëndertig weer zover hersteld dat ze naar huis konden. Een van hen is Teun Ras (72) uit Soerendonk. Zaterdagnacht 29 maart voelde hij zich niet goed. Hij had hoge koorts en was kortademig. Van de huisartsenpost ging het meteen door naar de triagetent van het SJG. Daar nam hij afscheid van zijn vrouw. Pas op 13 mei zou hij haar weer zien. “Van de periode 3 april tot 13 mei weet ik niets. Ook niet dat ik met de ambulance naar het ziekenhuis in het Duitse Essen werd gebracht. Ik lag op de intensive care (IC) aan de beademing.” Op 13 mei stonden er helicopterpiloten aan het bed die vroegen: “Wilt u naar een ziekenhuis in Nederland?” Ze brachten Teun naar het Catharinaziekenhuis in Eindhoven, waar hij anderhalve week nog op de IC en vervolgens op de medische care en de longafdeling lag. In deze tijd was zijn schoonzoon vijftig geworden en is Teun met de Wensambulance naar Boshoven gebracht. “Daar reed een stoet auto’s langs mijn schoonzoon, dochter, zoons en vrouw. Toen ik langs kwam, waren ze helemaal verrast en kwamen de tranen van blijdschap en spanning er allemaal uit.” Op 15 juni verhuisde Teun naar de revalidatie van Land van Horne. Onder leiding van deskundigen werkte hij hard aan zijn herstel. “Ik kon helemaal niks. Maar nu kan ik mezelf weer wassen, scheren en aankleden. Alleen de sokken en schoenen aandoen dat lukt nog niet.” Teun gaat deze week twee dagen op proefverlof en als alles goed gaat volgende week helemaal naar huis. “Ik heb geluk gehad. Ik wandelde en fietste veel en dat heeft me gered.”


Een bijdrage van Arjanne van Voorst

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie