350 kilo zwerfafval opgehaald tijdens World Cleanup Day in Weert

Zaterdag 19 september was het ‘World Cleanup Day’, een dag waarop wereldwijd miljoenen vrijwilligers acties hielden waarbij zwerfafval werd opgeruimd. Ook in Weert kwamen inwoners en bedrijven op 16, 17, 18 en 19 september volop in actie. Maar liefst 20 acties vonden plaats, waaraan zo’n 400 inwoners, scholieren en medewerkers van bedrijven meededen.

“Geweldig dat zo veel inwoners zich willen inzetten voor een schonere leefomgeving in Weert. Mooi dat er weer een heleboel nieuwe acties zijn én groepen die zich ieder jaar opnieuw inzetten. Weert laat zien dat we met een heleboel kleine en grote acties echt een verschil kunnen maken. Samen kunnen we Weert schoon maken en houden.”

Wethouder Martijn van den Heuvel

Opruimacties door heel Weert

Op woensdag 16 september trapten 45 scholieren van het Philips van Horne de World Cleanup Day in Weert af. Op donderdag 17 september waren er grote opruimacties bij BSO Waterval, BSO Club4Kidz en OBS De Graswinkel. Zo’n 150 kinderen zetten zich in om de omgeving van de Maaslandstraat en de wijk Graswinkel vrij te maken van zwerfafval. Daarna vonden er verspreid over heel gemeente Weert verschillende opruimacties plaats.

Moonen Packaging, McDonalds, Collabros, Joannesschool Tungelroy, Brede School Markeent, Leo Club Weert, JCI Weert, Dorpsraad Stramproy, Rotaract, Dorpsraad Altweerterheide, Jongerencentrum HangOut en Blankers Schoon staken de handen uit de mouwen.

Daarnaast gingen ook individuele inwoners aan de slag, alleen of met een paar buurtgenoten. Onder andere op de Maaseikerweg, Serviliusstraat en Leukerstraat werd zwerfafval opgeruimd. Zij kregen hierbij hulp van de gemeente Weert. De gemeente stelde hulpmiddelen zoals afvalknijpers en hesjes beschikbaar en zorgde ervoor dat het ingezamelde afval weer netjes werd afgevoerd.

350 kilo afval opgehaald

In totaal is er 350 kilo afval verzameld en door de gemeente naar de Milieustraat gebracht. Bijna 100 kilo meer dan vorig jaar. Met het rondslingerend afval werden zo’n 100 afvalzakken gevuld. Er zaten vooral veel blikjes en flesjes in de zakken. Bijzondere vondsten waren onder andere 2 fietsen, een koelkastdeur en verschillende vazen.

Kom ook in actie tegen zwerfval

Je kunt natuurlijk ook op andere momenten in actie komen tegen zwerfafval.
Inwoners, scholen en bedrijven die een actie willen organiseren, kunnen door het jaar heen aankloppen bij de gemeente voor ondersteuning. De gemeente kijkt dan hoe ze kunnen helpen. Bijvoorbeeld door het beschikbaar stellen van afvalknijpers, vuilniszakken en andere materialen. Stuur daarvoor een mail naar [email protected].