Reizende tentoonstelling Tweede Wereldoorlog geopend in Weert

In het Bibliocenter Weert werd vrijdagmiddag de pop-up tentoonstelling ‘De Tweede Wereldoorlog in vijftig foto’s’ Limburg officieel geopend.

De tentoonstelling bestaat uit 15 panelen met foto’s en een korte toelichting op groot formaat. Naast foto’s uit onder meer Maastricht, Sittard en Venlo zijn ook afbeeldingen uit Weert in de expositie opgenomen. Het Gemeentearchief Weert heeft foto’s aangeleverd uit de collectie Biezenaar en De Haan, en de gemeentearchivaris heeft vooral foto’s uit particuliere collecties aangeleverd van Joodse families.

Voor dit project is nauw samengewerkt met De Limburger, het Limburgs Museum en het Regionaal Historische Centrum Limburg.

Beste 50 foto’s

Eind 2019 is landelijk een campagne gehouden voor de beste 100 foto’s uit de Tweede Wereldoorlog. Vanuit elke provincie zijn vijftig foto’s voor de landelijke verkiezing ingezonden. De foto’s zijn aangeleverd door het publiek, archieven en erfgoedinstellingen. Een provinciale vakjury heeft 25 foto’s voorgedragen uit de landelijke verkiezing. Daarnaast heeft een publieksjury nog eens 25 foto’s uitgekozen. Dat alles levert de 50 mooiste foto’s WOll Limburg op, die in een reizende tentoonstelling zijn opgenomen.

Bezichtigen

De tentoonstelling is van vrijdag 4 september tot en met woensdag 30 september te bezichtigen op de benedenverdieping van het Bibliocenter aan de Wilhelminasingel 250 in Weert. De toegang is gratis, de tentoonstelling is te bezoeken tijdens de openingstijden van het Bibliocenter. Na 30 september zal de expositie in andere Limburgse plaatsen te zien zijn.


Een bijdrage van Arjanne van Voorst