Donkere Martinustoren kondigt de wintertijd aan

Afgelopen week kleurde de kerktoren van de dekenale Sint Martinuskerk in Weert blauw. Dit was vanwege het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties. Vandaag ging de zogeheten aanstraalverlichting uit en momenteel staat de kerktoren in het donker.

Maar het licht ging niet uit vanwege een storing. Nee het is de ‘Nacht van de Nacht’ en dat wil tevens zeggen dat komende nacht de wintertijd weer ingaat.

Weert doet al jaren mee aan de ‘Nacht van de Nacht’. Tijdens deze nacht worden overal in het land lichten gedoofd om de duisternis te beleven. Normaal gesproken worden er ook activiteiten georganiseerd zoals bijvoorbeeld een nachtwandeling in het Kempen-Broek, maar dat gaat vanwege corona niet door.

Teveel licht niet goed voor mens en dier

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld en wordt elk jaar drie tot zes procent lichter. Echte duisternis is bijna niet meer te vinden. Hierdoor wordt het zien van een volle sterrenhemel steeds zeldzamer en kunnen mensen minder goed slapen. Maar niet alleen mensen hebben last van teveel licht. Ook voor dieren en planten is het belangrijk dat de nachten duister blijven. Een overdaad aan licht verstoort het bioritme van allerlei organismen en kan een heel ecosysteem ontwrichten. Voldoende duisternis heeft een positief effect op de gezondheid en het afweersysteem van mens en dier.

Wintertijd

De ‘Nacht van de Nacht’ is ook een geheugensteuntje voor de wintertijd. Komende nacht gaat de klok een uur terug. Om 3.00 uur gaat de klok terug naar 2.00 uur. Een uurtje langer slapen of werken…