Leerlingen Montessorischool planten 800 bomen in het Molenakkerpark

Op 26 oktober plantten 22 leerlingen van Montessorischool Weert het vierde Tiny Forest in Weert. In het bos zijn 800 bomen geplant. Bomen zijn goed voor de biodiversiteit en het klimaat in de wijk, maar vooral ook voor de mensen. Het minibos wordt een prettige ontmoetingsplek voor buurtbewoners en de school krijgt een heus buitenlokaal, waar de leerlingen straks les kunnen krijgen over de Nederlandse natuur.

Vergroening in Weert

De leerlingen hebben samen zo’n 36 verschillende soorten bomen in de aarde gezet. Dicht op elkaar, want dat hoort bij de Tiny Forest-methode die IVN Natuureducatie heeft overgenomen uit India. Deze methode zorgt ervoor dat de bomen snel zullen groeien en er over 10 jaar al een volwassen bos zal staan. Dit draagt bij aan de opname CO2, helpt bij waterberging en kan hittestress tegengaan. Om deze doelen te bereiken plant gemeente Weert meer van deze Tiny Forests: Na de wijken Moesel, Leuken en Graswinkel was nu de Molenakker aan de beurt.

Wethouder Geert Gabriels woonde de kleinschalige opening bij en benadrukte hoe belangrijk het is om samen Weert te vergroenen. Hij gaf de tip dat de kinderen ook thuis aan de slag kunnen gaan: “Stenen eruit, bomen erin, zodat Weert voor inwoners én diertjes een fijne plek is om te wonen”. Naast het Tiny Forest project, legt de gemeente samen met IVN ook nog zo’n 75 tot 100 Tuiny Forests aan. Dit zijn dezelfde bosjes maar dan van 6 vierkante meter voor in je eigen tuin. Iedereen kan deze via IVN bestellen.

Een bijzonder ontwerp

Wie goed kijkt kan zien dat het Tiny Forest is aangeplant in de vorm van Mickey Mouse. Het buitenlokaal heeft een theateropstelling en door het bos loopt een avontuurlijk blote voeten pad. Dit alles is door de leerlingen bedacht tijdens de ontwerpsessie die afgelopen februari plaatsvond.

De naam van het bos maakt het nog extra persoonlijk: als cadeau voor haar pensioen is het bosje genoemd naar juf Tiny. Een echt “Tiny” Forest dus. Tiny zelf vind het geweldig om de leerlingen zo te zien planten: “De natuur wekt de nieuwsgierigheid van kinderen, waardoor ze alles om zich heen vergeten en opgaan in de natuur.” Na het planten mocht elke leerling een eigen boom kiezen en ze zullen de komende jaren de groei van deze boom goed volgen en een heus bomenpaspoort invullen. Dit sluit mooi aan bij het praktijk gerichte onderwijs van de Montessorischool.

Feestelijke opening

In het voorjaar zal het Tiny Forest nog officieel op feestelijke wijze worden geopend, waarbij alle buurtbewoners en andere geïnteresseerden van harte welkom zijn. Want een Tiny Forest maak je samen.