Supermarkten halen deel van producten met sesam uit de schappen

Afbeelding via TheUjulala van Pixabay

Een aantal partijen sesam van drie producenten uit India blijkt resten van ethyleenoxide te kunnen bevatten. Deze stof is in de EU niet toegestaan. De NVWA verplicht bedrijven daarom uit voorzorg alle producten met sesam van de betreffende producenten of sesam waarvan de herkomst nog onduidelijk is, uit de schappen te halen.

De NVWA concludeert dat consumptie van producten met de betreffende sesam geen acuut risico voor de gezondheid oplevert, maar sluit een verhoogd risico op de langere termijn niet uit.

Sesam wordt in honderden producten verwerkt, zoals in brood en crackers, bepaalde salades en oosterse producten. Deze worden uit de schappen gehaald en waar mogelijk vervangen door producten zonder sesam of producten die zijn getest op ethyleenoxide. Dit kan betekenen dat bepaalde producten tijdelijk niet beschikbaar zijn. We werken er hard aan om de schappen snel weer te vullen met producten die aan alle normen voldoen.

Bekijk de website van jouw supermarkt voor een lijst van producten die ze uit de schappen hebben gehaald. Meer informatie via de NVWA: https://www.nvwa.nl/nieuws-en-media/nieuws/2020/10/13/terughaalactie-producten-met-verontreinigd-sesamzaad-afkomstig-uit-india