Ricardo Ras als Robert ten Brink in De TV Kantine: Een jongensdroom

“Hij is het echt! Dat is gewoon fantástisch!” Irene Moors, Carlo Boszhard en Elise Schaap komen superlatieven te kort om het optreden van Ricardo Ras als het typetje Robert ten Brink in het tv-programma ‘De Casting Kantine’ op 7 januari 2021, onder woorden te brengen. Ricardo hoort het schijnbaar rustig aan, maar van binnen kolkt het. Een langgekoesterde droom komt uit. “Ik wilde van jongs-af-aan iets in de entertainment doen en het liefst op de landelijke tv. Supergaaf dat dat nu is gelukt.”

Felicitaties

De felicitaties stromen binnen op Facebook, Instagram en WhatsApp. Gevolgd door de ene na de andere aanvraag voor een interview. Of Ricardo in de Coen en Sandershow op radio 538 zijn verhaal wil doen. Of hij samen met dé echte Robert ten Brink in RTL Boulevard wil zitten en zo gaat het maar door. “Van het weekend was ik in Scheveningen om even van alle hectiek te bekomen. Word ik door een gezinnetje aangesproken. Of ik op de foto wil.” Ook in zijn geboortestad Weert is het optreden van Ricardo niet onopgemerkt gebleven. “In de supermarkt zag ik een man een, twee keer kijken om me vervolgens in het Weerter dialect te feliciteren.”

‘Het komt goed’

Het succes van de inmiddels 35-jarige Ricardo Ras is hem niet komen aanwaaien. Hij heeft er hard voor moeten werken. Maar het geloof was er altijd. “De zin: ‘Het komt goed’, zou zo op mijn grafsteen kunnen staan. Als je ergens in gelooft, dan komt dat links- of rechtsom goed. Je vindt altijd wel een weg door creatief te zijn en mee te veren. Dat denk ik écht.”

Jongensdroom

Het besef dat hij mensen wilde vermaken, zat er al vroeg in. Als zesjarig jongetje zag Ricardo de Mini-Playbackshow van Henny Huisman op tv. “Ik wilde net als Henny Huisman tv-presentator worden.” Op basisschool De Zevensprong was hij een vreemde eend in de bijt. “Ik sprak geen dialect en deed allemaal stemmetjes van tv-sterren na.” Op vmbo school Het Kwadrant volgde hij de richting Handel en Economie. “Daar merkte een leraar op dat verbinden een sterke eigenschap van me was en zei: “Je moet iets op maatschappelijk vlak doen.” Hij zat er niet ver naast, lacht Ricardo. Vervolgens ging Ricardo naar de Rooi Pannen in Eindhoven, maar dat was niet zijn ding.

Entertainment

Ondertussen had Ricardo het snabbelcircuit ontdekt. Mensen konden hem inhuren als clown of look-a-like. Hij schreef zich als entertainmentbureau Ricardo Ras Producties in bij de Kamer van Koophandel. “In 2007 had ik zelfs een klein circus met een echte circustent en piste. In deze tijd was Ricardo ook actief in het Huis van Nicolaas. “Ik was een hele drukke ADHD piet en later een van de lintjespieten.” In het weekend hoorde je de stem van Ricardo op de lokale radio WeertFM. “Ik interviewde mensen over activiteiten die ze organiseerden. Terwijl ik het gesprek voerde, zat Joep Roelofsen achter de schuiven. Joep is nu dj van Q-Music.” Toen Jörgen Raymann voor een optreden naar het Munttheater in Weert kwam, trok Ricardo z’n stouten schoenen aan en interviewde Raymann voor de camera. “Na afloop vroeg Raymann wat mijn doel in het leven was. Ik vertelde hem over mijn droom om presentator te worden. Hierop nodigde Raymann me uit om eens mee te lopen tijdens zijn studio-opnames. Hij gaf me de eerste kans richting tv!”

Als een taal

Ricardo ontdekte en verfijnde zijn talent om typetjes na te doen. “Ik vind het heerlijk om volkse typetjes na te doen. Typetjes die iedereen kent en herkent.” Ricardo luistert en kijkt veel video’s om een typetje eigen te maken. “Het is net als een taal. Een soort blauwdruk. Ik zie de persoon  voor me. Weet hoe die praat en beweegt. Als je de code hebt gekraakt, kun je alles zeggen. Ook dingen die een typetje zelf nog nooit heeft gezegd.”

Castingwedstrijd

Via via hoort Ricardo van de castingwedstrijd voor De TV kantine. Hij stuurde een ‘oude tape’ in met zeven imitaties, waaronder Robert ten Brink. “Ik verwachtte er niet veel van. Had al aan zoveel wedstrijden meegedaan zonder succes.” Dan belt Carlo Boszhard hem op met de vraag of Ricardo in de talkshow van Beau zijn typetje Robert ten Brink wil doen. Als een soort mascotte om kandidaten te werven voor de castingswedstrijd van De TV kantine. “Achteraf best grappig dat ik mensen opriep mee te doen aan de wedstrijd die ik later zelf won.” Van de vijfhonderd aanmeldingen bleven er eerst twintig deelnemers, daarna zeven dan drie en tot slot Ricardo als winnaar over.

Weerter roots

Ondanks alle media-aandacht en succes, blijft Ricardo trouw aan zijn Weerter roots. Zo woont hij nog steeds in Weert. “Ik vind het super hoe alles nu gaat, daar geniet ik intens van. Om af te schakelen is het fijn om in Weert te zijn Even de drukte achter me te laten.” Wie goed naar Ricardo op tv kijkt, ziet dat hij is gekleed door Paul Jacobs Fashion uit Weert. Bovendien neemt hij op iedere draaidag of tv-interview Weerter vlaai mee naar de studio’s. “Dat wordt door het hele redactieteam zeer gewaardeerd. Laatst had ik kruimelvlaai en rijstevlaai met slagroom van bakker Vries mee en die waren zo op.” Ongemerkt doet Ricardo zo aan stadspromotie van Weert. “Ik ben super blij met de steun van deze Weerter ondernemers. Zij hebben me altijd gesteund en delen nu in mijn succes.” 

Toekomst

Voor Ricardo smaakt het optreden in het eenmalige programma ‘De Casting Kantine’ naar meer. Zo is hij te zien op donderdag 14 januari bij de eerste aflevering van De TV Kantine om 20.30 uur op RTL4. En hopelijk volgt er meer.

Vanaf 30 januari gaat Ricardo op zijn eigen online kanaal RAStv BN-ers interviewen. Onder andere Hans Klok heeft al toegezegd. “Er is veel op me afgekomen. Na jaren van rijping kennen mensen me nu van het typetje Robert ten Brink. Wie weet waar het eindigt? Ik blijf mijn droom van een glansrijke televisiecarrière nastreven.”


Een bijdrage van Arjanne van Voorst