Militaire palenhindernis in Nederweert heeft historische waarde

Nederweert – Een militaire palenhindernis die is gevonden tijdens werkzaamheden bij Brug 1 in Hulsen heeft historische waarde. Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek door een gespecialiseerd bureau. 

Ook de Erfgoedcommissie adviseert om het object, in de volksmond ook wel aspergeversperring genoemd, voor de toekomst te bewaren. 

Samen

De versperring kwam aan het licht bij voorbereidende werkzaamheden van Rijkswaterstaat bij de brug van Hulsen. Een buurtbewoner had Rijkswaterstaat en de Gemeentelijke Erfgoedcommissie verteld over de versperring en zo kwam de bal aan het rollen. Er wordt in samenspraak met betrokken partijen onderzocht of het object behouden kan worden. 

Peel-Raamstelling

De aspergeversperring is gebouwd in 1936. Drie jaar voordat in 1939 de Peel-Raamstelling werd opgericht. Dat was een Nederlandse verdedigingslinie die voor de Tweede Wereldoorlog werd aangelegd. Naast nieuwe bunkers, kazematten en verdedigingswerken maakt de stelling gebruik van bestaande objecten waaronder de palenhindernis bij de brug van Hulsen.