Kettingreactie van Jack en Mieck in tv-programma ‘TIK M AAN!’

Algemeen Weert Reageer 3 min. leestijd
Foto via: BNNVARA - Fotograaf: Ed van de Pol

In het tv-programma TIK M AAN! van BNNVARA gaan zeven koppels van vindingrijke creatievelingen een zenuwslopende strijd met elkaar aan om vanuit het niets de mooiste en meest complexe kettingreacties te bouwen met alledaagse voorwerpen. Een van de koppels is team Jack en Mieck uit Weert.

Gisteren waren Jack en Mieck te zien in de eerste aflevering. Ze hadden al hun creativiteit in de strijd gegooid om de eerste ronde te overleven. En dat lukte! Weliswaar moesten er wat elementen aangetikt worden, maar volgende week ziet Nederland de vindingrijke creatievelingen uit Weert weer terug op tv.

Originele kettingreactie bouwen

Zeven koppels krijgen elke week een nieuw thema om een originele kettingreactie te bouwen. Dagenlang werken ze aan hun project. De kandidaten moeten presteren onder hoogspanning, hun zenuwen in bedwang houden en alles op alles zetten om de ultieme kettingreactie te bouwen. Maar de meest zenuwslopende vraag die al dagen door hun hoofden dreunt: gaat hij werken? Wat vindt de internationale jury ervan? Emma Wortelboer volgt de kandidaten in het proces van idee tot uitvoering en Frank Evenblij leidt de competitie in de arena.

Iedereen kent hem wel, de zogenoemde Rube Goldbergmachine: een complexe constructie die een zeer eenvoudige opgave uitvoert, zoals koffiezetten, een glas cola inschenken, de pagina van je krant omslaan of iets laten omvallen. De constructie doet dit op een uiterst creatieve, inventieve en tegelijk tergend langzame en omslachtige manier, met hulp van katrollen tot luchtballonnen en van omvallende kasten tot knallende verfkanonnen. Tot vermaak van miljoenen mensen. Het gigantische online succes van deze video’s wordt nu in een uniek jasje gestoken op televisie.

Mix van entertainment, wetenschap en kunst

Met een kunstenaarsoog kijken naar wetenschap en techniek. In TIK M AAN! komen entertainment, wetenschap en kunst op spectaculaire wijze bij elkaar. Een goed werkende kettingreactie is een kunstwerk. De jury bestaat uit de Nieuw-Zeelandse Joseph Herscher, wereldwijd de bekendste kettingreactiebouwer. Hij bedenkt al jarenlang inventieve kettingreacties die dagelijkse klussen kunnen uitvoeren en plaatst deze creaties op zijn veelbekeken kanaal, met meer dan een miljoen fans, Joseph Machines. Het tweede jurylid is Anna Gimbrère, theoretisch natuurkundige en wetenschapsjournalist. Een wekelijks wisselende en verrassende gast vult de jury aan. Naast dat zij een oordeel vellen over de kettingreacties, bieden ze ook wetenschappelijke duiding en benadrukken ze hoe alledaags en toepasbaar wetenschap en technologie kan zijn. 

Uit de talrijke aanmeldingen was een voorselectie gemaakt van dertien teams. In de eerste aflevering van TIK M AAN! waren de voorgeselecteerde koppels in de race om door te dringen tot de beste zeven.

Wanneer op tv

TIK M AAN! is iedere zaterdag om 20:30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1. Naar de aflevering van gisteren keven overigens 1.787.000 mensen (en gemiddeld zo’n 836.000).

Bekijk de uitzending terug via NPO Start: https://www.npostart.nl/tik-m-aan/10-04-2021/BV_101404870

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie