Insectenhotels gebouwd bij Tiny Forest OBS De Graswinkel

Algemeen Uitgelicht Weert Reageer 3 min. leestijd

Vandaag, 20 mei, is het Wereld Bijendag ?. Deze dag is uitgeroepen door de Verenigde Naties, waarop extra aandacht wordt gevraagd voor het belang van de bijen. Bijen leveren namelijk een grote bijdrage aan onze samenleving, maar met veel soorten gaat het niet goed. Daarom een mooi moment om even stil te staan bij de bijen in onze leefomgeving.

Tiny Forest

Om de biodiversiteit en de leefomgeving van bijen en insecten te vergoten zijn er in heel Nederland verschillende initiatieven, waaronder de aanleg van tientallen Tiny Forests. Dit zijn inheemse minibosjes die ongeveer net zo groot zijn als een tennisbaan.

Een Tiny Forest ligt vaak midden in een woonwijk en is een ideale plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren. Daarnaast is het ook een ontmoetingsplek voor buurtbewoners en wordt het gebruikt als buitenlokaal voor scholen in de buurt. Kinderen leren in hierdoor op een praktische wijze over de natuur.

De initiatiefnemers van Tiny Forest in Nederland is IVN. idverde NL heeft in samenwerking met IVN diverse Tiny Forest projecten in Nederland voorbereid en aangelegd, waaronder de Tiny Forest bij OBS De Graswinkel in Weert.

Maken van insectenhotels

In het kader van de Wereld Bijendag hebben idverde NL en IVN samen met de kinderen van OBS De Graswinkel insectenhotels gebouwd. Door meer insectenhotels te plaatsen biedt het bijen nog meer ruimte om te schuilen en nestelen.

De hoveniers van idverde Realisatie hebben het geraamte en materialen voor de insectenhotels verzorgd. Vervolgens gingen de kinderen vol enthousiasme aan de slag om, onder begeleiding van een ecoloog van idverde Advies, de insectenhotels te vullen met nestmateriaal. De kinderen hebben deze dag meer geleerd over insectenhotels en de bewoners ervan. Het was dan niet alleen een leuke opdracht, maar ook heel leerzaam.

Wethouder Gabriëls kwam langs om de kinderen persoonlijk te bedanken voor hun inzet en enthousiasme. Tevens legde hij uit hoe belangrijk het is dat er bijen en andere insecten aanwezig zijn. Ze zijn misschien een beetje kriebeling en kunnen bijten, maar ze zijn heel erg belangrijk voor de natuur.

Als bedankje hebben de kinderen een klein presentje ontvangen. Ze hebben een zakje met zadenmengsel van de Bijenstichting gekregen, zodat de bijen ook de tuinen en balkons van de kinderen thuis weten te vinden.

Bekijk een video via: https://youtu.be/FDwryRq_4To

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie