Buurtbewoners starten petitie tegen komst fietsenstalling Julianalaan

Algemeen Weert 3 reacties 4 min. leestijd

In december 2020 werd bekend dat de gemeente Weert extra fietsparkeerplekken wil realiseren in de omgeving van het NS-station. Het plan is om zo’n 300 fietsparkeerplaatsen aan te leggen aan de andere kant van de Stationstunnel, aan de Julianalaan. Echter komen omwonenden nu in verweer tegen dit plan. Ze zijn een petitie gestart.

Na de bekendmaking in december ontvingen buurtbewoners een brief van de gemeente voor een overleg. De buurtbewoners waren echter verbaasd dat de plannen voor de fietsenstalling al reeds waren gepubliceerd en dat er al subsidie was verkregen.

“Nadat wij gezamenlijk initiatief hebben moeten nemen en tijd en energie hebben geïnvesteerd, is dit gesprek pas gestart in een laat stadium. Niemand van ons wil deze fietsparkeerplaatsen. De zuidkant van de Stationstunnel bevindt zich midden in het groen van het Spoorpark, geopend door wethouder Harrie Litjens in 2014. Dit gedeelte van het Spoorpark bevindt zich namelijk voor onze voordeuren.”, zo lichten de buurtbewoners toe in een brief.

Omgevingsvergunning

De omwonenden mogen aangeven waarom ze de fietsparkeerplaatsen niet op de aangewezen locatie willen hebben. “Naast het feit dat we dit waarderen en hier ook op in willen gaan, blijkt dat er vooralsnog zeer waarschijnlijk een omgevingsvergunning nodig is. Aan ons wordt gemeld dat die omgevingsvergunning niet nodig is omdat het om openbare ruimte zou gaan.”, zo staat in de brief.

De gemeente Weert bevestigt in een reactie dat er inderdaad een omgevingsvergunning nodig is. Het betreft het deel met de aanduiding ‘water’. Een deel van het terrein heeft de aanduiding verkeer en daarvoor is geen vergunning nodig.

De omwonenden zijn ongelukkig met de huidige loop van omstandigheden en vrezen voor de aantasting van de groene omgeving. Daarom verzamelen ze handtekeningen tegen deze fietsparkeerplaatsen in o.a. de Julianalaan, de Louis Regoutstraat en de Regentesselaan.

Reactie gemeente Weert

De gemeente Weert, waaronder wethouder Van den Heuvel, laat in een reactie weten dat ze graag nog een keer in gesprek gaan met de omwonden. Tijdens het eerste overleg werden diverse argumenten op tafel gelegd. Denk aan drugsoverlast en de groeninrichting. Maar er werden ook onderwerpen besproken waar andere afdelingen van de gemeente Weert over gaan. Nadien is aan de omwonenden gevraagd om een lijst met alle argumenten op te stellen. De gemeente geeft aan dat deze lijst nog niet is ontvangen. Zodra alle argumenten bekend zijn treedt men graag weer in overleg.

Het feit dat er eerst subsidie is aangevraagd en daarna pas de bewoners zijn geïnformeerd, is omdat er eerst een plan moet worden ingediend voordat een subsidie wordt toegewezen. Als het plan was afgekeurd was een overleg ook niet nodig geweest.

De gemeente wil eveneens kijken naar oplossingen voor de groenvoorziening, zoals het plaatsen van groene haagjes. Ook kijkt de gemeente naar maatregelen om drugsoverlast te voorkomen.

Bekijk de petitie via: https://petities.nl/petitions/wij-zijn-voor-behoud-van-groen-in-onze-omgeving-u-ook?locale=nl

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
3 reacties