Gemeente wil ‘erg stenige’ Oelemarkt vergroenen

Een gele tint kan ook sfeer brengen

De Oelemarkt vormt de verbinding tussen de binnenstad en het Stadspark. Een plein dat in het verleden groot geworden is als uitgaansplein. Dit plein is door het intensieve functionele gebruik erg stenig ingericht. Daar wil de gemeente Weert nu verandering in brengen.

De horeca wordt steeds meer omgevormd van natte horeca (café) naar droge horeca (restaurant). Dit betekent dat de gebruikstijden en functie van het plein veranderen. Vergroening van pleinen en straten worden bij de gemeente benoemd als speerpunten.

Hitte-eiland

De aanleiding voor vergroening is ingegeven door klimaatverandering dat er toe bijdraagt dat in stenige binnensteden een hitte-eiland effect gecreëerd wordt. Vergroening draagt bij tot een aangenamer klimaat, zorgt voor schaduw en verkoeling, en draagt daarnaast bij tot sfeer en beleving. Het zorgt er voor dat mensen langer in de binnenstad vertoeven waardoor dit een gunstig effect heeft voor de ondernemingen.

Extra bomen en vergroening gevels

Om te komen tot een vergroening van het plein zijn zowel de ondergrondse infra, de huidige terrasvergunningen als het huidig gebruik van de Oelemarkt in beeld gebracht. Op basis van deze informatie is de afweging gemaakt voor het plaatsen van 3 grote bomen.

Naast bomen wordt gedacht aan de vergroening van gevels. Aangezien de gevels geen openbaar terrein zijn, heeft men varianten voor vergroening van de gevels besproken met ondernemers/pandeigenaren.

Kosten

De kosten voor de vergroening op basis van het ontwerp (zie onderaan dit bericht) voor drie grote bomen en aanbrengen van groen ter plaatse van de bestaande boom, twee locaties met klimplanten en houten zitafwerking op de betonnen boombak inclusief voorbereidings- en uitvoeringskosten bedragen € 79.600,-.

De gemeenteraad moet eerst nog instemmen tijdens de raadsvergadering op 13 juli 2021 aanstaande. Pas als de raad akkoord is, kan de vergroening van start gaan.

Het ontwerp kun je bekijken via: https://iwdg.nl/3czU64N (PDF – 36,5 MB)