Torenfestival in Weert

Op 70 meter afstand genieten van eerste muziekfestival in Nederland.

Van 24 juni t/m 24 juli vindt het állereerste muziekfestival van seizoen 2021 in Nederland plaats, volledig coronaproof. Beiaardier Frank Steijns en gastmuzikanten treden tijdens het ‘Torenfestival’ elke zaterdagmiddag om 15.00 en donderdagavond om 20.00 uur op vanuit de toren van de St. Martinuskerk in Weert met een miniconcert. Het Torenfestival is een samenwerking tussen Stichting ‘Vrienden van de beiaard’, RICK, Centrummanagement Weert, BOSPOP, het Munttheater, horecaondernemers en gemeente Weert.

Met minstens 70 meter afstand tussen de artiest(en) en publiek is dit concert volledig coronaproof. Het carillon, ofwel het klokkenspel, is het enige instrument dat met de huidige richtlijnen festivalproof is. De artiesten die bovenin de toren staan, zijn in het hele centrum te horen. En via een live verbinding zijn de beelden van het concert vanuit de toren te streamen via YouTube. “We richten, na corona, de blik weer omhoog! Want wat zijn we er met zijn allen aan toe om een feestje te kunnen vieren. Hiermee starten we een mooie zomer met hopelijk nog vele andere festivals”, glundert Frank Steijns die al meer dan 25 jaar het carillon van Weert bespeelt. 

10 verrassingsconcerten

Elk optreden tijdens het Torenfestival is een verrassing. Er zijn verschillende nationale en regionale artiesten uit de pop en klassieke muziekwereld te gast en jong talent van RICK speelt mee. Het publiek kan verzoeknummers aanvragen. De toren zelf is op meerdere dagen vrij toegankelijk voor bezichtiging. En met de ‘pubquizen’ kunnen alle terrasjes in het centrum meedoen. “Wij zijn in Weert wereldwijd de eerste die op deze manier een muziekfestival organiseren”, vertelt Frank trots.

Spetterende tribute

Dat je bij het spelen op een carillon ook helemaal uit je dak kan gaan, benadrukte Frank Steijns nog eens tijdens de landelijke tribute aan de Golden Earring op 11 maart 2021. Samen met toetsenist Eric Kessels swingt de toren met het lied ‘Radar love’ de pan uit. De beelden ervan gingen viral.

Kijk voor meer informatie over het programma op: www.torenfestival.nl.