Klimaattuin bij NMC officieel geopend

Zondag werd de Klimaattuin bij het Natuur- en Milieucentrum in Weert officieel geopend. De opening werd verricht door wethouder Van de Heuvel van de gemeente Weert, wethouder Stienen van de gemeente Nederweert en de heer Ignace Schops, directeur Regionaal Landschap Kempen en Maasland.

De Klimaattuin is een educatief project rondom klimaatadaptie en gerealiseerd dankzij financiële bijdrages van de gemeente Weert, Nederweert, GrensPark Kempen-Broek, Provincie Limburg, Kuypers Kessel en Samenfonds 0495 en de inzet van vele vrijwilligers.

In de klimaattuin kun je bijvoorbeeld zelf water pompen. Dit water stuur je naar een waterstroombak met eendjes of naar een sluizensysteem met bootjes. Je bepaalt zelf de snelheid. Ook kun je testen hoe snel het water door de verschillende zandsoorten stroomt. Verder ontdek je met een waterrad, een waterlift en de octopus dat water een duurzame en krachtige energiebron is.

Met waterdiertjes scheppen kun je ontdekken of het water in de vijver en ringsloot schoon is. Verder zijn er allerlei proefjes met weerinstrumenten en onderzoek je de invloed van het klimaat op de bomen en de bodem. Ook kun je de hoogte van het water in de grond meten en ideeën opdoen om het regenwater zoveel mogelijk op te vangen in je eigen tuin en zijn er voorbeelden van klimaatbestendige beplanting en bestrating.

Nieuwsgierig? Je kan vandaag tijdens de open dag nog een kijkje nemen tot 17.00 uur. Graag van te voren via de website www.nmcweert.nl aanmelden.

Bekijk een video via: https://youtu.be/z3vHiYzfMkE