Nieuwe woonwagen geplaatst na jarenlange strijd

Algemeen Human interest Uitgelicht Weert 1 reactie 2 min. leestijd

Het kostte bloed, zweet en tranen. Maar eindelijk was deze week het grote moment daar. Op de Poorterhof in Weert werd een nieuwe woonwagen geplaatst.

Bianca Meinhardt die de Sinti-gemeenschap in Weert vertegenwoordigd kijkt met een blij en voldaan gevoel naar de plaatsing van de nieuwe woonwagen. “Het ging ook niet van een leien dakje”, vertelt ze. Nog niet zo lang geleden was vanuit de overheid een uitsterfbeleid van toepassing op de standplaatsen voor woonwagens. Dat mag niet meer.

Meinhardt was groot voorvechtster voor het niet laten uitsterven van deze cultuur. In 2017 bereikte ze een zichtbaar succes met het winnen van de Erfgoedprijs. Maar daarna ging de strijd nog door. Zo trok ze bijvoorbeeld in 2019 aan de bel tijdens het Sprekersplein van de gemeente Weert. De standvastigheid, overtuigingskracht evenals de uitspraken van Het College voor de Rechten van de Mens en de Nationale Ombudsman zorgden voor een keerpunt.

Men bleef in gesprek gaan en dat deed de Sinti gemeenschap ook met Wonen Limburg. Deze week werd dan eindelijk een nieuwe woonwagen geplaatst. Een heugelijk moment want binnenkort worden in Weert nog meer woonwagens vervangen. De bewoners huren deze namelijk van Wonen Limburg.

René Roumans namens Wonen Limburg: “We moeten onze rol en verantwoordelijkheid nemen als een woonwagen aan vervanging toe is. Ik weet van Bianca voorvechter is van deze cultuur en alle respect daarvoor op de manier waarop ze dat doet.”

Bianca Meinhardt: “In 2017 kregen we erkenning en wonnen we de Erfgoedprijs. Dat had ook als gevolg dat het overleg met Wonen Limburg verbeterde. Uiteindelijk kregen we het voor elkaar dat de oude woonwagen werd vervangen door een nieuwe”.

Bekijk de video met een nadere toelichting via: https://youtu.be/mTSN53jxwtU

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie