Organisatie Cultureel Lint: uitdaging met succes volbracht

Koopzondag 19 september genoot Weert van een prachtig Cultureel Lint. Tijdens de tiende editie van de jaarlijkse opening van het culturele seizoen genoten zowel deelnemers als bezoekers van een zonovergoten dag vol kleurrijke belevenissen. De organisatie kijkt terug op een succesvolle editie en een mooie start van het komende seizoen.

Professionele en amateurkunstenaars, verenigingen en culturele instellingen trakteerden het publiek met allerlei korte, gratis voorstellingen op een kleurrijk palet van muziek, theater, literatuur, beeldende kunst en dans.

Om een coronaproof evenement te presenteren, waren locaties van optredens niet alleen in de binnenstad te vinden, maar ook daarbuiten. Daarnaast was het noodzakelijk om vooraf zitplaatsen te reserveren. Dat vormde geen belemmering, want diverse voorstellingen waren al na enkele dagen vol. Dat bezoekers ook reikhalzend uitkeken naar een ongedwongen culturele beleving bleek uit het grote aantal mensen dat een plekje op de terrassen zocht om zo te genieten van mobiel straattheater en langslopende muziekgroepen. Ook buiten de afzettingen rondom de acts probeerden bezoekers een blik op de voorstelling te werpen, maar dit leidde volgens de organisatie niet tot onwenselijke drukte.

Uitdaging

Om meer ruimte in het programma te creëren, werden dit jaar enkele bijzondere locaties aan het programma toegevoegd. Een uitdaging die de organisatie graag aanging, want het leverde enkele pareltjes in het programma op. In de tuin van Opticien Eric Mertens en op het dakterras van Cwartier in de Beekstraat werden bijzondere kleinschalige voorstellingen gespeeld. Ook in de kleine Rumolduskapel genoot publiek van de serene sfeer van de locatie. Natuurlijk vormden bekende locaties als het Munttheater, RICK, De Bosuil en het Birgittinessenklooster wederom het decor van diverse voorstellingen en concerten.

De jubileumeditie van Cultureel Lint werd geopend met een voorstelling door illusionist Nigel Otermans in het Munttheater. In het Franciscus Huis speelde Percussion Friends met diverse gastgezelschappen. De editie van 2021 stond mede in het teken van de terugkeer van diverse koren. Nadat ze maandenlang niet konden repeteren, mochten zij nu eindelijk weer de rijke koorcultuur van de regio Weert presenteren. Jong talent werd ook alle kansen geboden. Zo stond in Theater de Huiskamer de muzikale magieshow van Martijn Tullemans en dansten de Dancing Kids de sterren van de hemel in het stadspark. Opvallende acts waren die van de Drijvende Diva, een operazangeres die dreef op het water van de Passantenhaven, en de voorstelling Bard in the Yard, waarbij op Shakespeare-achtige wijze samen met bezoekers een nieuw verhaal werd opgetekend.

Op de Meikoel werd een kleinschalige cultuurmarkt georganiseerd. Hier presenteerde Rick Vechel (bekend van Vechel Fantasy) op ludieke wijze het nieuwe programma van Bibliocenter. Op de Nieuwe Markt stond een enorme cartoon van maar liefst 10 meter lang, waarbij Cultureel Lint en cartoonist Rim Beckers het langslopende publiek motiveerden om deze met verf in te kleuren. Onder de Boshoverbrug werd een bijzonder project met augmented reality gepresenteerd tijdens de officiële opening van Het Zuilen Kabinet.

10 jaar Cultureel Lint

Stichting Cultureel Lint Weert kijkt met trots terug op deze succesvolle editie en spreekt haar enorme dank uit aan alle deelnemers en medewerkers. De afgelopen tien jaar is Cultureel lint uitgegroeid tot een vaste pijler op de evenementenkalender van Weert, en is daarmee een herkenbaar en feestelijk startpunt van het culturele seizoen.

Video met terugblik: https://youtu.be/bBr6enhxWlE