Rechtbank stelt vluchtelingengezin in ongelijk na weigeren van woning

Een gezin dat de oorlog Jemen is ontvlucht kreeg vanuit het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een huis toegewezen in Weert. Het gezin wees de woning echter af waarna een rechtszaak volgde en daar werd deze week uitspraak over gedaan.

In de brief die het COA in januari 2020 naar het gezin stuurde stond dat ze de aangeboden woning niet mochten weigeren. Als zij deze huisvesting wel weigeren moeten zij het AZC in Heerlen verlaten.

Redenen voor weigering

Als reden voor de weigering geeft een betrokkene aan dat het gezin uit 6 kinderen en twee volwassenen bestaat. Tevens werd in augustus een 7e kind verwacht. De woning in Weert heeft 3 slaapkamers, waarvan een heel erg klein is en de ander twee ook klein zijn. Er is een zolder maar deze is niet geschikt als slaapkamer want daar staat een wasmachine, droger, ketel met boiler en een ventilatiesysteem. Bovendien is deze niet geïsoleerd. Daarnaast hebben twee kinderen last van astma. De man heeft diabetes, astma en apneu waarbij hij aangeeft dat traplopen gaat, maar dan niet teveel verdiepingen.

Ongegrond

De weigering werd door het COA ongegrond verklaard. Er volgden nog wat gesprekken, maar uiteindelijk kreeg het gezin op 18 juni 2021 van het COA een sommatie om hun verblijfsruimte in het AZC te ontruimen. Het gezin gaf aan deze sommatie geen gehoor.

Het COA geeft aan dat het recht op het verstrekken van opvang voor het gezin is geëindigd. Het COA vindt tevens dat het gezin een passende, mede gelet op de krapte op de woningmarkt, woonruimte is aangeboden. Op de zitting bij de rechtbank heeft het COA daar nog aan toegevoegd dat gemeente Weert een woning met drie slaapkamers en een zolderkamer waar nog een slaapruimte beschikbaar is, ter beschikking heeft gesteld. De aanwezigheid van een droger, wasmachine en cv-ketel doen volgens het COA aan de geschiktheid van de zolder als slaapruimte niet af.

Uitspraak rechtbank

De rechtbank in Maastricht heeft het vluchtelingengezin in het ongelijk gesteld. Onder andere vanwege de krapte op de woningmarkt waar momenteel sprake van is. Dit betekent dat het gezin alsnog het AZC in Heerlen deze maand moet verlaten. Het COA zal echter niet zomaar een gezin met kinderen op straat zetten. Er zal altijd gezocht worden naar een oplossing.

Bekijk de volledige uitspraak: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBLIM:2021:6829