Informatieavond over Burgerberaad: aanpak van de klimaatcrisis

Plaats een reactie

Het Klimaatplatform regio Weert bestaat uit een aantal organisaties en politieke partijen en heeft als doel de regionale samenwerking ten behoeve van klimaat, duurzaamheid en biodiversiteit in onze regio te vergroten. Daartoe organiseert het platform acties en informatieve bijeenkomsten.

De succesvolle avond over de klimaatcrisis en ecologische crisis krijgt een vervolg in de vorm van een informatieavond over het Burgerberaad. Een Burgerberaad is eigenlijk niets anders dan een door loting samengestelde groep inwoners (van een wijk, een gemeente,  provincie of land) die de politiek helpt om tot besluitvorming te komen over een bepaald onderwerp. Een ingewikkeld probleem wordt door het Burgerberaad voorzien van gezamenlijk bedachte oplossingen, zonder inmenging van de politiek.

De deelnemers, zo’n 150 tot soms wel 500 gewone burgers, laten  zich over het onderwerp informeren door experts.  Zo komen ze gezamenlijk tot een onderbouwde besluitvorming, zonder beïnvloeding door externe lobby activiteiten.  Er zijn al succesvolle Burgerberaden geweest of nog gaande in andere Europese landen. In Nederland zijn in een aantal gemeenten initiatieven gestart om ook op lokaal niveau een Burgerberaad te starten.  Denk daarbij aan Deventer, Schagen, Wijk bij Duurstede, Amsterdam en nu dus ook in Weert.

De eerste vervolgstap is het benaderen van meerdere organisaties en burgers uit de Weerter samenleving om het initiatief een zo breed mogelijk draagvlak te bieden. Denk dan bijvoorbeeld aan wijkraden, bewonersorganisaties, vrouwenverenigingen, culturele instellingen, natuur- en milieuorganisaties, vakbonden en andere belangenorganisaties. De  initiatiefgroep zal deze organisaties zoveel mogelijk aanschrijven, maar doet hierbij ook een oproep aan iedereen die wil bijdragen aan de totstandkoming van een Burgerberaad in Weert: Meld je aan!

Informatieavond

Op woensdagavond 27 oktober wordt een informatieavond gehouden waarbij belangstellende burgers gerichte vragen kunnen stellen en waar meer informatie wordt geboden over de mogelijke thema’s van een Weerter Burgerberaad. 

Belangstellenden wordt verzocht zich vooraf aan te melden voor deze informatieavond via mail aan: [email protected]. Ook jouw vragen kun je hier stellen

De avond zal plaatsvinden in de grote zaal van het Keenter Hart, Sint Jozefskerkplein 3 in Weert en begint om 19:45 uur. Tijdens deze bijeenkomst zullen de geldende coronamaatregelen in acht worden genomen.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie