Schaapskudde komt weer ‘maaien’ in het centrum van Weert

Sinds deze week zijn de schapen weer aan het ‘maaien’ in bos- en natuurgebied De IJzeren Man. De kudde van zo’n 220 schapen wordt daar al jaren ingezet voor onderhoud aan bermen en grasgebieden. Vanaf vrijdagmiddag 8 oktober trekt de kudde naar de stad, om ook daar bepaalde bermen en percelen te maaien. Dat doen ze zo’n 7 dagen, op verschillende locaties. Deze manier van ‘maaien’ is goed voor de natuur én heel leuk om te zien.

Duurzame en ecologische manier van onderhoud

In bos- en natuurgebied De IJzeren Man worden de bermen en grasgebieden al bijna 15 jaar door schapen ‘gemaaid’. Sinds 2018 ‘maaien’ de schapen bepaalde percelen en bermen in de stad. Een duurzame en ecologische manier van bermbeheer. Het is goed voor de natuur, omdat schapen niet alles weg grazen. Ze hebben een voorkeur voor gras. Dat betekent dat andere planten, kruiden en bloemen vaak blijven staan. Het overgebleven groen is zeer geschikt als overwinteringsplek voor insecten en andere kleine dieren. Bovendien verspreidt de rondtrekkende kudde schapen allerlei zaden en insecten van het ene naar het andere natuurterrein via hun vacht.

Wanneer vind je de schapen waar?

Vrijdagmiddag 8 oktober vertrekt de kudde rond 14.00 uur naar de Blatenkempweg, zo meldt de gemeente Weert. Maandag en dinsdag gaan ze richting de Minderbroerderslaan en de Hushoverweg. Woensdag, donderdag en vrijdagochtend zijn ze in het park. Daarna gaan ze voor de rest van het weekend terug naar de IJzeren Man. In het stedelijk gebied zijn de schapen circa 7 dagen ‘aan het werk’.