Er komt een openbaar toilet in de Weerter binnenstad

Met de begrotingsvergadering 2022 heeft een meerderheid van de gemeenteraad ingestemd met het amendement van Weert Lokaal, DUS Weert, D66 en PvdA om budget vrij te maken voor het realiseren van een openbaar rolstoelvriendelijk en zelfreinigend toilet in de binnenstad van Weert. Het amendement werd gesteund door Fractie Duijsters en het CDA.

“De landelijke politiek heeft geen beleid vastgesteld omtrent openbare toiletten. Echter, het is een basisbehoefte van iedereen en uit cijfers van de Maag-, Lever,- Darmstichting blijkt dat 1 op de 3 buikpatiënten of mensen met incontinentieproblemen thuisblijven uit angst omdat ze bang zijn dat ze geen toilet op tijd gevonden krijgen”.

Martijn Smolenaers van Weert Lokaal benoemde daarnaast het feit dat ondernemers soms mensen moeten weigeren omdat ze de hygiëne niet kunnen waarborgen, omdat er op drukke dagen veel mensen zijn die naar het toilet toe moeten. Ook is niet elk toilet rolstoelvriendelijk. “Het is daarom van belang dat we een openbaar toilet realiseren die de hygiëne wel kan waarborgen, rolstoelvriendelijk is en ook buiten winkeltijden te gebruiken is”.  

Uit onderzoek moet nog blijken waar het openbare rolstoelvriendelijke en zelfreinigende toilet geplaatst gaat worden. Martijn van de Heuvel benoemde dat “het college nog wil onderzoeken of het openbare toilet ook eventueel in samenwerking met een ondernemer in een leegstand pand gerealiseerd kan worden”. Als dat niet zou lukken, dan is het budget toereikend genoeg om een alleenstaande moderne toiletunit te realiseren.