Excursie stadsgidsen naar kerkhof Molenpoort

Onder deskundige begeleiding van Peter Korten, voorzitter van de Aldenborgh, bezochten de stadsgidsen donderdagochtend, 4 november, het Sint-Martinuskerkhof, ook wel bekend als ‘begraafplaats Molenpoort’.

Het werd een indrukwekkende rondleiding. Een wandeling door de lokale geschiedenis.

Peter Korten liet niet alleen talloze graven zien van bekende én onbekende Weertenaren (ook veel familiegraven), maar ook de graven van de Minderbroeders van de Biest. Bijzonder interessant was het gedeelte van het kerkhof dat beheerd wordt door de Gemeente Weert. Deze algemene begraafplaats herbergt graven van talloze protestantse inwoners, waaronder de eerste generatie Molukkers en boerenfamilies uit Altweerterheide (Blok, Jongebreur en Schram). Ook zijn hier graven te vinden van Islamitische Weertenaren en Weertenaren van Chinese en Hindoestaanse afkomst.

Peter Korten stond ook uitgebreid stil bij de plaquette op de Rumolduskapel met namen van overleden Weertenaren in de Tweede Wereldoorlog en bij de graven van Engelse, Duitse en Franse oorlogsslachtoffers uit de Eerste én Tweede Wereldoorlog.

Onthutsend

Het was voor de stadsgidsen  ‘onthutsend’ om te constateren dat een groot aantal graven van Weertenaren op het punt staan ‘geruimd’ te worden. Met name die graven van Weertenaren die een belangrijke plaats innemen in de geschiedenis van Weert. Vaak ook graven met bijzondere oude, monumentale grafstenen.

De Weerter Stadsgidsen willen samen met o.a. De Aldenborgh actie ondernemen om, uit het oogpunt van ‘lokaal erfgoed beheer’, deze graven te behouden. Ze hebben inmiddels contact opgenomen met de beheerder van het kerkhof.


Foto’s van: Lilian van Wegberg en Jan Lemmen