Kung-Fu leraar uit Roggel veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf

Algemeen Leudal Regio Reageer 4 min. leestijd

Roggel – De rechtbank Limburg heeft vandaag een 72-jarige man uit Roggel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden wegens diverse mishandelingen, pogingen tot zware mishandeling en bedreigingen gepleegd tussen 2009 en 2018.

De verdachte was in die jaren leraar in de vechtkunst Kung-Fu. De vier slachtoffers (drie vrouwen en een man) maakten deel uit van een groep leerlingen met wie de verdachte in Kessel een leefgemeenschap vormde waarvan hij de onbetwiste leider was. De straf is gelijk aan de eis van de Officier van de Justitie. 

Vernederend

Als Kung-Fu leraar had de verdachte een vaste groep leerlingen onder zich die in de loop der jaren steeds hechter werd, veel met elkaar optrok en bij elkaar ging wonen. De groep van circa 25 personen – waartoe ook de slachtoffers behoorden – vormde een leefgemeenschap onder leiding van de verdachte. De leden moesten hun leven inrichten volgens dwingende leefregels. De verdachte schroomde niet hen met kracht zijn wil op te leggen, ook als het ging om het aangaan van contacten en relaties. Binnen de leefgemeenschap heeft de verdachte zich gedurende een lange periode schuldig gemaakt aan buitensporig en veelvormig geweld. De rechtbank spreekt in het vonnis over een patroon waarbij mishandelingen en bedreigingen in wreedheid toenamen. De slachtoffers werden in elkaars bijzijn vernederd, aan hun haar getrokken, met een zweep geslagen, de keel dichtgeknepen en bedreigd. Eén van hen vreesde voor haar leven toen de verdachte haar tijdens een samenkomst met lampolie overgoot en dreigde haar in brand te steken. Een ander slachtoffer kreeg een glazen pot naar zijn hoofd getrapt en een mes op zijn keel gezet. De slachtoffers ervaren nog dagelijks ernstige traumatische klachten, terwijl de verdachte tot op heden weinig inzicht toont in het leed dat hij hen heeft aangedaan.  

Verminderd toerekeningsvatbaar

De rechtbank neemt het verdachte zeer kwalijk dat hij zich liet leiden door zijn eigen ideologie en het welzijn van de slachtoffers daaraan ondergeschikt maakte. Hij bagatelliseert zijn gedrag en doet het soms af als een uit de hand gelopen geintje. Daarnaast houdt de rechtbank rekening met psychologisch onderzoek waaruit volgt dat verdachte lijdt aan neurocognitieve problematiek als gevolg van een beroerte en een aantal TIA’s. Volgens de psycholoog was dit van invloed op het gedrag van de verdachte. De rechtbank concludeert op basis van het psychologisch advies dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. 

Straf

Gezien de ernst van de feiten is alleen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats. Bij het bepalen van de duur van 30 maanden heeft de rechtbank ook gekeken naar straffen die worden opgelegd in soortgelijke gevallen. De rechtbank merkt daarbij wel op dat deze zaak zich lastig laat vergelijken met andere zaken vanwege het besloten karakter van de leefgemeenschap waarbinnen de verdachte zich onaantastbaar waande.

Schadevergoeding

De rechtbank heeft tevens geoordeeld dat de verdachte de 4 slachtoffers schadevergoeding moet betalen van in totaal ruim 40.000 euro. Daarbij heeft de rechtbank oog gehad voor de duur en de frequentie van de mishandelingen en bedreigingen en de impact hiervan op de levens van de slachtoffers. 

Lees de volledige uitspraak via: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBLIM:2021:8368

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie