Nobodies met dansers met een beperking

Op het podium lopen mensen door elkaar. Met ontbloot bovenlijf en hun gezicht gewikkeld in een doek, zodat je hun gezichten niet kan zien. Er klinkt een snerpende viool, die door merg en been gaat. Zo begon de voorstelling Nobodies van theatergezelschap Compagnie 21 op vrijdag 5 november in het Munttheater in Weert.

Op podium

Het publiek zit op het podium. Achter doorzichtig plexiglas. Niet vanwege corona, maar als onderdeel van de voorstelling. Aan het eind gaan de maskers af en wordt het plexiglas kapot gemaakt. “Doordat je op het podium zit, zie je hoe hard de spelers moeten werken. Je ziet en voelt de strijd om gezien te worden. Indrukwekkend”, aldus een toeschouwer. Iemand anders benadrukte het samenspel. “Het was één geheel. De muziek, interactie en het schaduwspel. Het had ook de innerlijk strijd van één persoon kunnen zijn.” Onder het publiek waren ook enkele bewoners van PSW Nederweert. Zij vonden vooral het tomaten gooien tegen het plexiglas mooi.

Dansers met een beperking

De dansvoorstelling over inclusiviteit krijgt extra dimensie doordat dansers met een beperking optreden samen met professionele dansers. Het theatergezelschap Compagnie 21 vloeit voort uit de theaterwerkplaats Tiuri in Roosendaal. Bij Tiuri staat talentontwikkeling van mensen met een beperking centraal”, zegt zakelijk leider Jelmer Lesterhuis. “Wij volgen de spelers en organiseren de omgeving waarin ze hun talenten kunnen ontwikkelen.” Als voorbeeld noemt Jelmer Timur Dam, die een week lang samen met een choreograaf heeft gewerkt.

Timur signeert boek

Laat Timur vanavond op de planken staan en na afloop van de voorstelling het boek Timur signeren, waarin hij de hoofdrol speelt, geschreven door de Weertse schrijver Gaby Rasters. Apentrots is Timur daarop. “Maar niet alles klopt in het boek”, verklapt hij lachend. “Ik hou helemaal niet van dropveters.” Het boek gaat over een jongen (Timur) met het syndroom van Down in groep 8 op de basisschool. Timur praat in brokjes, maar is een echte blijmaker. Aan het eind van het schooljaar krijgt hij het diploma Blijmaker van de meester. “Het zou mooi zijn als er in iedere klas een blijmaker zit. Iemand die bijdraagt aan een fijne sfeer in de klas”, merkt Gaby Rasters op.

Gezien worden

Vroeger droomde Timur (22 jaar) er al van om acteur te worden en nu speelt hij in een professionele dansgroep. De voorstelling Nobodies ontroert hem. “Het maakt niet uit wat voor gezicht je hebt. Je bent gewoon iemand.” Zakelijk leider Jelmer Lesterhuis onderstreept dat. “Wij hebben maskers op, hebben vooroordelen. Maar mensen met een beperking hebben geen maskers op. Die zijn puur in hun denken en doen. In Nobodies gaat het erom dat mensen met een beperking voor vol willen worden aangezien. Niet buitensluiten, maar inclusiviteit.” De wisselwerking tussen de dansers is daarbij wederkerig. “Wij leren de mensen met een beperking theaterspelen en zij leren ons puur zijn.” 

Start dansgroep bij RICK

Mensen met een beperking die willen dansen en een theatervoorstelling uitvoeren, kunnen zich aanmelden bij RICK in Weert. “We zijn bezig om samen met De Maaskei PSW in Weert een dansgroep op te starten voor mensen met een beperking”, vertellen twee dansdocenten van RICK enthousiast. Wat zij van de voorstelling meenemen, is de intimiteit en verbinding. “Het willen uitbreken, maar het moeilijk vinden. Maar bovenal de samensmelting. Het één worden.”

De voorstelling Nobodies is dit theaterseizoen in viertien verschillende theaters te zien. Kijk op www.compagnie21.nl.


Een bijdrage van Arjanne van Voorst