Archeologen brengen eeuwenoude brug aan het licht

Blije gezichten vandaag bij het team van archeologen dat bezig is met de opgravingen in de voormalige tussengracht van kasteel Nijenborgh aan de Biest in Weert.

Amper vier dagen nadat de opgravingen zijn gestart blijkt er inderdaad nu al een schat aan informatie in de grond te zitten. Vandaag kwamen de pijlers van de voormalige brug aan licht. “Deze brug kan wel eens uit de vroegste tijd van het kasteel komen. Misschien wel uit de jaren rond 1450”, zo licht een medewerker toe. Hij maakt daarbij wel nog een voorbehoud omdat meerdere aanwijzingen nog onderzocht moeten worden.

De pijlers zijn van mergel en het sterke vermoeden is dat de brug bijna gelijktijdig met het voormalige kasteel is gebouwd. “Het is niet zomaar een brugje, er is toendertijd flink wat geld tegenaan gesmeten om het zo maar te zeggen”. Bovenop de pijlers zijn bakstenen aangetroffen. Deze vormden vermoedelijk de ronde bogen onder het wegdek. Men denkt dat de brug in de 18e eeuw kapot is gemaakt tijdens een oorlog.

De verwachting van de archeologen was overigens dat ze een houten brug zouden aantreffen en dat deze meer in het midden van de tussengracht zou liggen.

De archeologen zijn nu al tevreden met de vondst. “We zijn er blij mee. Het is nu al een succes. Als we dit onderzoek niet hadden uitgevoerd hadden we dit nooit kunnen weten”. De komende dagen worden er meerdere sleuven gegraven. Tevens gaan ze nog zo’n 1,5 meter verder de grond in. De verwachting is dat de opgravingen meer historische informatie aan het licht zal brengen.

Bekijk een video via: https://youtu.be/tItzeCoK2po