Basisschool St. Jozef Altweerterheide heeft eigen schoolorkest

Algemeen Altweerterheide Dorpen Uitgelicht Reageer 3 min. leestijd

Basisschool St. Jozef uit Altweerterheide heeft sinds het begin van dit jaar een eigen schoolorkest. Dit muzikale gezelschap staat onder leiding van muziekdocente Diana Heijmans. Zij wordt bijgestaan door drie leden van de Harmonie van het Heilig Hart. St. Jozef is de eerste binnen de zeven scholen tellende Eduquaat-koepel die een eigen orkest heeft.

Niet meer verplicht

Een paar jaar geleden is de school begonnen met een instrumentenklas voor de groepen 6, 7 en 8. Omdat deze les verplicht was waren niet alle kinderen even enthousiast, zo vertelt muziekdocente Heijmans. “Dit jaar dachten we … we gaan het anders aanpakken”.

In september kregen de leerlingen een drietal gastlessen van leden van de harmonie uit Altweerterheide. Hier werden de basisvaardigheden van het spelen op een instrument bijgebracht. Leerlingen die het leuk leek om in het schoolorkest te gaan spelen konden zich vervolgens aanmelden. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in een 15-koppig schoolorkest.

“Ze pakken het ontzettend snel op. Ik denk ook omdat dat is omdat ze er zin in hebben: ze zijn gemotiveerd. De kinderen die hier zitten die hebben ervoor gekozen”, zo blikt juf Diana terug op de eerste repetitiedagen van het orkest.

Eerste noten

Een derde van de kinderen had tot voor kort nog nooit een instrument bespeeld. Tijdens de repetities zijn zij gekoppeld aan kinderen die wel al speelervaring hebben, zo vertelt de muziekjuf. “Een aantal van deze ervaren muzikanten volgt muziekles bij het RICK. Zij kunnen de nieuwkomers helpen bij het leren bespelen van de instrumenten. Zij zijn een soort maatjes van de kinderen die geen muziekles hebben”.

Samenwerking

Een drietal leden van Harmonie van het Heilig Hart uit Altweerterheide ondersteunt de juf tijdens de repetities van het orkest. Waar nodig helpen zij de kinderen. Ook de instrumenten die door de jonge muzikanten bespeeld worden zijn in bruikleen van de harmonie.

Jan Hoeben, lid van de harmonie, hoopt dat over een tijdje leden van het schoolorkest de weg naar de harmonie weten te vinden. Hij ziet de kinderen in de paar weken tijd dat ze aan het repeteren zijn al flinke muzikale stappen maken; “Dat gaat toch erg snel … het biedt perspectief voor de toekomst. Daar ben ik van overtuigd”.

Plannen

Muziekdocente Diana hoopt in de toekomst met het orkest openbare optredens te kunnen gaan verzorgen. Onder andere een Kerstconcert, een optreden tijdens de sluiting van het schooljaar en het muzikaal binnenhalen van Sinterklaas staan op haar verlanglijstje.

WdG was aanwezig bij de derde repetitie van het schoolorkest. In onderstaande video zie je hoe enthousiast de jonge orkestleden zich voorbereiden op hun eerste optreden.

Bekijk een video via: https://youtu.be/JNN3hbsTBkE

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie