Brandweer nog altijd bezig met nablussen in Nederweert

Nederweert – Afgelopen middag brak er brand uit in een leegstaand bedrijfspand aan de Bloemerstraat te Nederweert. Het vuur greep vliegensvlug op zich heen en al snel werd het een zeer grote brand. Er zijn geen personen of dieren gewond geraakt.

Asbest

Een deel van het dak bestond uit asbesthoudende platen. Door de brand is asbest in de lucht terecht gekomen en in de omgeving neergedaald. Volgens de woordvoerder van de brandweer is het gebied ten oosten van de brandlocatie besmet met asbest.

Brandbestrijding

De brandweer heeft om de brand te bestrijden vier blusvoertuigen ingezet met de aanvulling van twee zogeheten redvoertuigen (ladderwagen / hoogwerker) om van bovenaf water op de brand te kunnen spuiten.

Om voldoende water ter plaatse te krijgen is er een zogenaamd groot water transport ingezet en is er met waterwagens gependeld. Er is middels diverse mediakanalen opgeroepen om, wanneer je in het oostelijk gebied van de brandlocatie woont, ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten.

Nablussen

De brandweer is nog altijd op locatie vanwege nabluswerkzaamheden. Soms ontstaat er nog een klein brandhaardje die meteen door de brandweer wordt gedoofd. Er wordt ook een mobiele kraan ingezet om delen van het afgebrande pand te slopen zodat er snel en veilig geblust kan worden. Het nablussen zal nog enkele uren duren.

Opruimen asbest

Het gebied waar eventueel asbestdeeltjes zijn terechtgekomen is afgezet om verspreiding te voorkomen. Morgenochtend, zodra er voldoende daglicht is, zal een gespecialiseerd bedrijf starten met de opruimwerkzaamheden.

Bewoners van het betreffende gebied worden door de gemeente Nederweert geïnformeerd over de werkzaamheden die uitgevoerd gaan worden. Het betreft een gebied waar 13 woningen aanwezig zijn. De bewoners krijgen instructies om verspreiding te voorkomen.