Oplichters proberen slag te slaan bij seniorencomplexen in Nederweert

Nederweert – De afgelopen week ontving de gemeente Nederweert een aantal meldingen dat er (vermoedelijk) oplichters actief zijn rond seniorencomplexen.

De personen belden aan en deden zich onder meer voor als medewerker van een bedrijf in hulpmiddelen, een collectant en een medewerker van de gemeente. Ben alert op dit soort babbeltrucs en smoesjes. En niet alleen in Nederweert. Meestal trekken dat soort oplichters door de regio.

Pas op voor babbeltrucs

Komt er iemand aan de deur die zich voordoet als iemand van een bedrijf of instantie die je niet verwacht, ben voorzichtig. Bedrijven en instanties vragen nooit om contant geld of bankpasjes. Vraagt iemand daar wel om dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met babbeltrucs.

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven van jouw geld, waardevolle spullen, sieraden, handtas of bankpas. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur, bellen op of spreken je aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn, van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen. Of ze vragen bijvoorbeeld of zij of hun kind bij jou naar het toilet mag. Één van oplichters die deze week actief was, deed zich voor als een Wmo consulent van de gemeente.  

Wat kun je doen

  • Wees voorzichtig: open de deur niet helemaal en gebruik een kierstandhouder of deurketting.
  • Vraag altijd een legitimatiebewijs als iemand namens een instantie of bedrijf komt.
  • Medewerkers van de gemeente, banken, verzekeringsmaatschappijen, thuiszorginstellingen en dergelijke komen nooit zonder afspraak bij jou thuis voor financiële zaken. Vraag hen later terug te komen en bel naar de instantie om hun verzoek te controleren.
  • Geef nooit jouw pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.
  • Bewaar altijd jouw pinpas en pincode apart.
  • Laat onbekenden niet binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen. Er zijn verhalen bekend van kinderen die vragen of iemand wil meewerken aan een werkstuk en er vervolgens vandoor gaan met geld en sieraden. Je kan hen vragen terug te komen als je niet meer alleen thuis bent.

Slachtoffer van babbeltruc? Doe aangifte!

Ben je slachtoffer van een babbeltruc en de dader is verdwenen? Bel dan met de politie op nummer 0900-8844. Als de dader nog in de buurt is, bel je met 112.