Van Hornekazerne kan per direct 200 vluchtelingen opvangen

Tijdens een speciale raadsinformatie bijeenkomst werd vanavond de crisissituatie rondom de oorlog in Oekraïne besproken. Nederland zal haar verantwoordelijkheid moeten nemen met betrekking tot de opvang van vluchtelingen.

De Veiligheidsregio Limburg-Noord is gevraagd om op korte termijn 1000 vluchtelingen op te nemen. Weert kan per direct 200 vluchtelingen opnemen en hiervoor is een gebouw beschikbaar op de voormalige Van Hornekazerne in Weert, zo maakte de burgemeester tijdens de bijeenkomst kenbaar.

Voorlopig maximaal 200

Er werd gesproken van 1000 vluchtelingen, maar dat is voor de burgemeester momenteel niet haalbaar. Daarvoor zijn de faciliteiten niet voorhanden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een keuken om de vluchtelingen van eten te voorzien. Mochten er meer als 200 vluchtelingen moeten worden opgenomen in Weert dan zal de gemeenteraad daarbij betrokken worden en wordt er gekeken naar de mogelijkheden.

Kernteam

Verder is bij de gemeente een kernteam ingericht. Dat wil zeggen dat medewerkers van de gemeente Weert zich bezighouden met crisissituatie. Er wordt gewerkt aan de Engelstalige en Oekraïense informatieverstrekking die beschikbaar zal komen via de Vraagwijzer en de website van de gemeente Weert.

De komende tijd wordt ook gekeken naar de mogelijkheden indien er meer als 200 vluchtelingen naar Weert komen. De burgemeester zal daarover in gesprek treden met de gemeenteraad en de omwonenden van de (mogelijke) opvanglocaties.

Woorden van steun

Tijdens de bijeenkomst in het stadhuis werd duidelijk dat de gemeenteraad achter de opvang van vluchtelingen in Weert staat. De raadsleden spraken hun afschuw en woorden van steun uit, soms met een emotionele ondertoon.