De Kameleon en Talent2 NT2 Taalschool naar Nationale Kinderherdenking

“Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Dat laat de oorlog in Oekraïne zien. Aan vrijheid moet je blijven werken, want het is nooit af. De Nationale Kinderherdenking 4 mei geeft kinderen daarom een plek om op hun eigen manier te herdenken en stil te staan bij vrijheid. Samen geven ze vrijheid door.”

Met dit in gedachten vertrekken leerlingen en begeleiders van boven- en middenbouw van basisschool de Kameleon en Talent2 NT2 taalschool aanstaande woensdagmiddag met de bus richting Madurodam in Den Haag waar ’s avonds om 19.00 uur voor de zevende keer de Nationale Kinderherdenking (NKH) gaat plaatsvinden.

De NKH geeft kinderen de mogelijkheid om op hun eigen manieren te herdenken en stil te staan bij het belang van herdenken en vrijheid. De NKH is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste herdenkingen van Nederland, naast de bijeenkomsten op de Dam en de Waalsdorpervlakte.

Madurodam is een logische plek om het besef van vrijheid en het belang van herdenken door te geven aan de toekomstige generatie van Nederland. Het familiepark is misschien wel het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld. Madurodam is opgericht als levende herinnering aan oorlogsheld George Maduro, die zijn leven gaf voor onze vrijheid.

Voorafgaand aan de herdenking zijn de kinderen in de gelegenheid om het park te bezoeken. Om 19.00 uur komen de 6000 kinderen en families samen op het voorplein in Madurodam om te luisteren naar het indrukwekkende verhaal van een kind dat nu in Nederland woont en zelf een oorlog heeft meegemaakt. Verder herdenkt men met zang, dans en toneel alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de oorlogen daarna.

Om klokslag 20.00 uur zijn we allemaal samen twee minuten stil. Daarna wordt er door de burgemeester van Madurodam samen met de burgemeester van Den Haag een krans gelegd bij het gedenkmonument van George Maduro. Daarna loopt iedereen mee in een bijzonder defilé waar we stilstaan bij het monument op de Dam in het park en waar de kinderen zelf ook een eerbetoon kunnen leggen.

Na afloop vertrekken de kinderen een indrukwekkende ervaring rijker weer richting Weert.

Thuis blijven, maar toch erbij zijn? De kinderherdenking is via een livestream ook thuis te volgen: Kijk en doe op 4 mei mee op www.nationalekinderherdenking.nl.