Leerlingen basisschool De Kameleon bij Nationale Kinderherdenking

Leerlingen van basisschool De Kameleon uit Weert waren woensdagavond aanwezig bij de Nationale Kinderherdenking in Madurodam. Uitgezwaaid door hun ouders vertrokken zo’n 25 kinderen aan het begin van de middag met de bus richting Den Haag. Daar aangekomen mochten zij eerst het park boordevol bekende Nederlandse gebouwen in het klein bezoeken. Om even over 19.00 uur begon de officiële ceremonie met als afsluiting natuurlijk de twee minuten stilte om precies 20.00 uur.

Vereerd

Iedere provincie mocht één school afvaardigen naar de Kinderdodenherdenking in Madurodam. “We zijn de enige school uit Limburg die erbij is dus we voelen ons heel vereerd”, zo vertelt juf Karin Vanlier. Samen met nog zes collega’s begeleidde zij de leerlingen.

Goed voorbereid

De kinderen wisten precies waar ze voor in Den Haag waren. Maria: “We staan stil, twee minuten, en dan denken we aan de mensen die vroeger dood zijn gegaan in de oorlog”. Malak, zelf vluchteling, bekijkt de maquette van de Amsterdamse Dam. Speciaal voor deze dag aangekleed met kleine mensjes achter dranghekjes, ons koningspaar, kransjes en een vlaggetje dat halfstok hangt. De link met de Dodenherdenking in het echt is snel gemaakt: “De koning en koningin gaan lopen en dan gaan ze kransen leggen”.

Stilte

Om 19.15 uur begon op het plein voor Madurodam de officiële herdenking. De kinderen kregen een speciaal voor deze gelegenheid gemaakte film te zien en er waren optredens. Onder andere Emma Kok, ook uit Limburg, zong het toepasselijk ‘Als wij niets doen”. Om 20.00 uur precies was het, net als op de Dam in Amsterdam, De Waalsdorpervlakte en de rest van Nederland, twee minuten stil.

Dagje uit

Buiten een serieuze aangelegenheid was het voor de kinderen ook een leuk dagje uit. Met veel plezier renden ze van het ene naar het andere bekende Nederlandse bouwwerk en keken ze hun ogen uit. Levi herkende veel dingen uit Rotterdam: “De Erasmusbrug, de Euromast … gewoon eigenlijk iets te veel om op te noemen”. Sami wist precies te vertellen welk monument er op de Dam stond. “Hier staan we bij de Dam, van Amsterdam, bij het Nationale Monument”.

In onderstaande video zie je hoe de kinderen van basisschool De Kameleon de dag beleefde. Ook komt Malak aan het woord. Zij vluchtte zeven jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland en kan precies aangeven wat het verschil is tussen oorlog en vrede.

Bekijk de video: https://youtu.be/P0QNivIaLdE