Hemels Witbier, naar franciscaans recept uit 1838

Algemeen Tussendoortje Weert Reageer 3 min. leestijd

Hemels, het smaakt naar meer, een veelvuldig gehoorde opmerking. Na het succes van vorig jaar is het franciscaans witbier naar een recept uit 1838 opnieuw gebrouwen.

Tijdens het samenstellen van het boekje over de ‘Weerter brouwerijen’ uit het heden en verleden vond Bart Maes in de archieven van de minderbroeders franciscanen in Utrecht een recept van broederbrouwer van ‘brouwerij het Slot’ uit Weert, deze brouwerij is nog zichtbaar door een gevelsteen in een van de werkhuizen met daarop de tekst ‘puet (jenever) en bier buijsen 1747’.

De brouwerij van de franciscanen dateert uit de vijftiende eeuw en was daarmee een van de oudste brouwerijen van Nederland. Er zijn in elk geval drie brouwers bekend Franciscus Nuenen (1639), Ludovicus de Laat (1641), en Joseph Proost (1823), zij staan vermeld op de pandlijsten met overleden franciscanen die gewoond hebben en overleden zijn in het klooster. De kloosterbrouwerij brouwde in 1935 maar liefst 300 hectoliter bier. (30.000 liter bier : 4 flesjes = 120.000 flesjes). Overigens telde Weert in de 17de eeuw maar liefst 184 brouwers!

Het witbier is opnieuw gebrouwen onder begeleiding van amateurbrouwer René Janssen naar het authentiek recept uit 1838 van de franciscaanse brouwerij uit Weert. Een goed doordrinkbare, bruisende en frisse dorstlesser. Zacht moutig met een lichte zoetje, kruidigheid van vlierbloesem en koriander en met een afdronk met licht bittertje . Je proeft de hemel! Hemels Wit is een ambachtelijk gebrouwen bier en wordt gebrouwen in de stadsbrouwerij Weert. Het smaakt naar meer. Als je goed proeft, herken je het belangrijke ingrediënt dat onlosmakelijk is verbonden met de franciscanen het Zonnelied van Franciscus, dat gaat over de mooie aspecten van de schepping: broeder zon, zuster water, broeder vuur.

Hemels wit is te drinken op het terras van stadscafé de Soos, Hoeve Lieshout, café Dennenoord, café de Sluis, Schuttershoeve, Hof van Keent en de Brouwschuur. Hemels Wit is te verkrijgen bij Wijnhuis Weert, Vanderfeesten dranken, Kaas & Ko en Kuva dranken in Ophoven. En uiteraard te bestellen via www.weertzzz.nl.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie