Tien vlaggen aan de top voor LHBTI+ gemeenschap

Tien kleurrijke vlaggen wapperen in de wind op de Nieuwe Markt in Weert.

Op 17 mei, Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT) hesen leerlingen van Het Kwadrant, leerlingen van Het College, wethouder Paul Sterk en Jurrella Kleinmoedig van de stichting B Sassy de vlaggen op om aandacht te vragen voor de LHBTI+-gemeenschap.

Onder hen Wiktor, geboren in Polen en leerling van Het Kwadrant (14 jaar). Hij voelt zich aangetrokken tot de panseksuele vlag, die symbool staat voor mensen die vallen op het karakter of de persoonlijkheid van de ander, los van het geslacht of gender van die persoon. “Het is belangrijk dat mensen zichzelf kunnen zijn, zonder dat ze daarop worden aangesproken.” Loeka, leerling van Het Kwadrant (13 jaar) is nog zoekende naar haar persoonlijkheid. Zij vindt het een goed idee om vandaag de vlaggen te hijsen. “Zo kunnen mensen zien dat het heel normaal is.”

In zijn speech legt wethouder Paul Sterk uit dat de datum 17 mei niet zomaar is gekozen. “Op 17 mei 1990 werd door de Wereld Gezondheidsraad homoseksualiteit van de lijst van psychische aandoeningen verwijderd. Vanaf die tijd is homoseksualiteit geen ziekte meer.” Verder legde hij uit dat er voor het eerst ook een vlag is voor de heteroseksuele personen, de straight ally.

Jurrella Kleinmoedig van de stichting B Sassy merkt op dat het belangrijk is dat er continu aandacht is voor de LHBTI+ gemeenschap. “Het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. De continue aandacht voor diversiteit kan leiden naar een inclusieve gemeente.” 

Jamie, voorzitter van de Gender and Sexuality Alliance (GSA) van Het College (15 jaar), is transgender en homo. “Hoe fantastisch is het dat we kunnen laten zien wie we zijn. Het maakt niet uit wie je bent, als we elkaar  maar respecteren en accepteren. We zijn allemaal mens.”

Wethouder Paul Sterk hees de algemene regenboogvlag voor de LHBTI+-gemeenschap samen met Wiktor en Loeka. Vervolgens werden één voor één de andere negen vlaggen ten top gehesen. Iedere vlag staat symbool voor een andere groep. Zo zijn er de transgendervlag, lesbische vlag, genderqueer vlag, biseksuele vlag, non-binaire vlag, panseksuele vlag, aseksuele vlag, progress vlag en de straight ally.

De tien vlaggen blijven tot en met vrijdag 20 mei wapperen op de Nieuwe Markt.


Een bijdrage van Arjanne van Voorst