Oma en hond kregen een rol in de illustraties van Laury Tinnemans

“Als ik iets mag bedenken, een figuurtje mag maken en dat kan tekenen, dan vind ik het leuk”. Laury Tinnemans heeft van zijn hobby zijn werk kunnen maken. De 35-jarige Weertenaar verdient zijn boterham met het illustreren van onder andere kinderboeken. In zijn tekeningen verwerkt hij persoonlijke dingen. Zo zijn er inmiddels getekende versies van zijn oma en zijn hond.

De eerste tekeningen

Op de kast in zijn vrolijke kleurrijke huiskamer staat een ingelijste zwart-wit tekening van een mannetje. Op de achterkant staat geschreven ‘3 jaar’. Het is waarschijnlijk niet de allereerste tekening die Laury maakte, maar het is wel de oudste die hij nog in zijn bezit heeft. Hij tekende al op jonge leeftijd. Daar heeft zijn vader voor gezorgd. “Op zondagen gingen we samen tekenen. Dan tekende ik hem na. Althans; ik tekende zijn tekeningen na”, zo blikt de illustrator terug op het begin van zijn tekencarrière.

Persoonlijke dingen

Niet alleen de vader van Laury was belangrijk voor zijn carrière. Ook familie- en ‘gezinsleden’ hadden een rol in zijn werk. In ‘Miljonairtje’, het meest recente boek waarvoor hij illustraties maakte, eert Laury zijn oma. Zij werkte jarenlang in ‘Pygmalion’, de bloemenwinkel van zijn vader in de Maasstraat in Weert. “Ze had een heel erg iconisch kapsel wat iets weg had van dat van Antje van de Statie. Dus het leek me wel leuk om dat te verwerken als eerbetoon aan haar”.

In zijn mand doet de hond van de familie Tinnemans, een Dalmatiër, zijn dutje. Dit ‘gezinslid’ stond model voor de hoofdrolspeler in de succesvolle kinderboekenserie ‘Muk’. Deze serie wordt geschreven door Mark Haayema en draait om de avonturen van een puppy. “De schrijver heeft een hond, die heet ook echt Muk. Het gaat eigenlijk over de hond van de schrijver. Maar de getekende versie is mijn hond”, zo legt Laury uit. Van de boekenserie zijn inmiddels drie delen verschenen. Het eerste deel werd eind vorig jaar verkozen tot de top 10 van prentenboeken van het jaar. Het wordt inmiddels ook in Duitsland uitgegeven.

Samenwerking

Tinnemans is als illustrator verbonden aan Studio Monnikenwerk in Den Bosch. Samen met Job van Gelder, eigenaar van deze studio, is Laury verantwoordelijk voor de illustraties van onder andere ‘Muk’. “Ik maak alle tekeningen en ik voorzie ze in de basis van kleur. Job doet dan de nabewerking en dat is eigenlijk de sfeer erin brengen: dus alles een geheel maken … dat is een van zijn kwaliteiten”, zo vertelt Laury enthousiast over het samenspel met Job van Gelder.

Wensen

Laury heeft van zijn hobby zijn werk kunnen maken. Toch heeft de illustrator nog wensen. In zijn jeugd was hij groot fan van tekenfilms. “Ik zou het heel leuk vinden als er een tekenfilmserie rondom ‘Muk’ komt, of een hele andere soort tekenfilmserie. En ik zou het ook heel leuk vinden om een interactief spel te mogen maken”, zo droomt hij hardop.

Een van de grootste fans van het werk van Laury is zijn 5-jarige zoon Jurian. In deze video vertelt Laury waarom hij zijn baas zo dankbaar is dat hij onder andere zijn zoontje kennis heeft mogen laten maken met ‘Muk’.

Bekijk de video via: https://youtu.be/hNk5zMd38yM