Paula Jakobi is verslingerd aan tekenen en schilderen

Budel / Weert – Geconcentreerd zet Paula Jakobi haar penseel op het doek. Met oranje brengt ze een zelfbedachte creatie tot leven. Paula volgt de beginnerscursus Tekenen en schilderen van RICK in het Multifunctioneel centrum De Borgh in Budel. “Al word ik stokoud, het meisje in me, oftewel de fantasie, gaat er nooit meer uit.”

Iedere woensdagmiddag gaat Paula Jakobi (68 jaar) met plezier naar de les. “De Borgh is op loopafstand en de twee uurtjes les vliegen voorbij.” Vroeger heeft ze getekend, maar nog nooit geschilderd. “Ik wilde het gewoon proberen en nu ben ik eraan verslaafd”, lacht ze.

Paula’s hoofd zit vol ideeën en fantasie. In 1971 is ze als uitwisselingsstudent een jaar naar Amerika geweest. Daar leerde ze de popmuziek kennen en ontstond de liefde voor muziek. Terug in Nederland heeft ze het conservatorium in Tilburg gedaan en koos ze de popkant. Ze heeft erna veel met muziek gedaan, waaronder componeren van Engelstalige liedjes. Ook richtte ze de fanclub op van de symfonische rockband Yes. Deze fanclub bestaat nog steeds, waardoor Paula contacten over de hele wereld heeft. Aangezien er met muziek in die tijd geen droog brood te verdienen was, is ze via allerlei baantjes uiteindelijk bij de overheid gaan werken. Maar het creatieve heeft er van jongs-af-aan ingezeten. “Ik wil altijd iets maken wat nog niet bestaat. En of dat nu met akkoorden of verf is, dat maakt niet zoveel uit.”

Via de dochter van haar zus hoorde Paula dat er dit voorjaar door RICK een teken- en schildercursus in De Borgh in Budel werd gegeven. Met z’n drieën hebben ze zich opgegeven. “In november is mijn broer overleden en we wilden alle drie onze zinnen verzetten.” Het was een schot in de roos. “Tijdens het schilderen kom je los van alles om je heen.” Paula noemt het zelfs de beste vorm van meditatie. “Met schilderen heb je een aan- en uitknop. Het is fijn om een paar uur blanco in je hoofd te zijn.”

Tijdens de cursus is Paula begonnen met tekenen op papier en naderhand is ze met verf aan de slag gegaan. Potloden, kwasten, verf etc. Alles is aanwezig. “Het mooie daarvan is dat je van alles kunt uitproberen. Welk papier je fijn vindt, of je met potlood of houtskool wilt werken. Ik weet nog goed hoe het voelde om de eerste keer voor een leeg canvasdoek te zitten. Je schrikt je rot, waar te beginnen? Begin gewoon.” Dat raadt ze iedereen aan die wil leren tekenen en schilderen. “Mensen kunnen veel meer dan ze denken. Niet bang zijn en uitstellen, maar gewoon doen!”

De cursus wordt gegeven door docent Loes van Reijmersdal van RICK. Zij loopt rond en geeft tips aan de cursisten. “Loes leert ons onder andere kleuren mengen”, lacht Paula. “En het rare is, hoe meer je schildert, hoe minder verf je gebruikt omdat je beter leert de hoeveelheid in te schatten.” Op het doek van Paula verschijnt een kleurrijk bloemenmeisje of beter gezegd een natuurvrouwtje. “Als je schildert, zie je dat alles uit kleur bestaat.” Ter illustratie wijst Paula naar buiten, naar de klimop in de tuin. “In de klimop zitten alleen al zoveel schakeringen groen.” Langs het natuurvrouwtje schildert Paula allerlei oranje doodlings en fantasiepoppetjes, die ze vroeger tijdens vergaderingen spontaan in haar schrift tekende. “Nu komen ze mooi van pas.”

Paula is verslingerd geraakt aan tekenen en schilderen en is blij dat er een vervolgcursus in Budel komt. “De lessen zijn een stimulans. Ze zorgen ervoor dat je ermee bezig blijft.”

Vanaf donderdag 22 september 2022 start er opnieuw een cursus Tekenen en schilderen van RICK in de Borgh in Budel. Daarnaast beginnen er in september ook groepen in Weert, Stramproy en Nederweert.

Voor meer info over de cursus en aanmelden: https://www.rickraakt.nl/cursusaanbod/cursussen/tekenen-en-schilderen.